‘Altıncı yok oluş’ insanlığı vuracak

Araştırma
ABD’deki Stanford, Princeton ve Berkeley üniversitelerinden uzmanlar, dünya üzerinde özellikle omurgalı canlıların türünü tehdit eden yeni bir “yok oluş” sürencine girdiğini ve insan...
EMOJİLE

ABD’deki Stanford, Princeton ve Berkeley üniversitelerinden uzmanlar, dünya üzerinde özellikle omurgalı canlıların türünü tehdit eden yeni bir “yok oluş” sürencine girdiğini ve insanoğlunun da yok olacak türler arasında bulunduğunu açıkladı. “6’ıncı kez kitlesel yok oluş” süreci olarak tanımlanan aşamanın bir benzeri de 65 milyon yıl kadar önce yaşanmış ve dünyaya düşen dev bir göktaşı nedeniyle dinazor soyu tükenmişti. 

Araştırma raporunda, tıpkı o dönemde dinozorların yok olması gibi büyük bir şok dalgasının beklendiği ifade ediliyor. Uzmanlardan Gerardo Ceballos, “Bunun devam etmesine izin verirsek, canlı yaşamın kendisini telafi etmesi milyonlarca sene alabilir ve kendi türümüz de yok olabilir” sözleriyle tehlikenin boyutlarına dikkat çekiyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ, ORMANLAR… 

Sabah’ın haberine göre çalışmada, 20’inci yüzyıldaki omurgalı hayvan türlerinin tükenme hızının, önceki yüzyıla göre 114 kat daha fazla olduğu tespit edildi. 1900’den bugüne 400’den fazla canlı türünün soyunun tükendiğini, oysa bu çapta bir yok oluşun ancak 10 bin yılda gerçekleşmesinin gerektiğini belirten uzmanlar, bu tablodaki en önemli nedenlerin ise çevre kirliliği, orman tahribi ve iklim değişikliği olduğunu belirledi. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’ne göre iki yaşamlı yani amfibi canlıların yüzde 41’i ve memelilerinin yüzde 26’sı tükenme tehdidi altında… Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, türlerinin yok olma hızının, insanoğlunun ortaya çıkışıyla birlikte bin kat arttığını ortaya koymuştu.