Tartışmalardan Uzak Kalın

İliskiler
GS’de şifre, kopya, savcılık soruşturması gibi konular sizin ders çalışma motivasyonunuzu bozmasın. YGS sonuçları açıklandı ve bundan sonraki hedef LYS’ler. 1,5 aylık dönemi iyi kullanmalı...
EMOJİLE

GS’de şifre, kopya, savcılık soruşturması gibi konular sizin ders çalışma motivasyonunuzu bozmasın. YGS sonuçları açıklandı ve bundan sonraki hedef LYS’ler. 1,5 aylık dönemi iyi kullanmalı, düzenli tekrar yapmalı ve danışman hocaların rehberliğine sık sık başvurulmalı.Üniversite hedefleyen bilinçli öğrenciler, tartışmaları bir tarafa bırakıp çalışmalarını artırarak devam ettirmeli.

İki basamaklı sınav sisteminin tek basamaklı sınav sistemine göre en önemli avantajı, telafi edilebilir olmasıdır. 2010 sınav sonuçları göstermiştir ki, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları düşük gelse dahi öğrenciler bu durumlarını Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile rahatlıkla telafi etmişler, uygun bir lisans programlarına yerleştirilmişlerdir.

Çalışmaya başlamak için hayatla ilgili sorumluluk ve karar almak gerekir. Alınacak sorumluluk ve kararlar, başkalarına bırakıldığında, gayret ve başarıyı engelleyecek birçok faktörler bulunabilecektir. Bir gün yaşanan tartışmalar can sıkacak; bir başka gün hava şartları moral bozacaktır. Rasyonel olmayan bu tür düşünceler sonucu değiştirmeyecektir.

Bir düşünürün dediği gibi, ”Tembel ve kararsız insanlar, başarısızlıklarını başkalarının kapısına koymaya çalışırlar.” Ancak, birey gerekli bir iç disipline sahipse hiçbir sebep onu çalışmaktan ve başarıya ulaşmaktan alıkoyamayacaktır. Sorumluluk duygusuna sahip olan adaylar, çalışmalarını artırarak devam ettirmeleri gerekir.

LYS’lerin ilki 18 Haziran 2011’da yapılacak olan matematik sınavıdır. Adaylar LYS konularını haziran ayının başına kadar bitirmelerini planlamalıdırlar. Planlama sürecinde daha önce işlenilen YGS-LYS ortak konuların fazla vakit kaybetmeden hızlı bir tekrar ve yeni işlenecek konuların pekiştirilmesi önem kazanmaktadır. Haziran ayı başından itibaren kalan zamanı ise deneme sınavları ile değerlendirmek, eksik konuların telafisi için çalışmalar yapmak daha isabetli olacaktır.

Sınav sorularını, kolay veya zor olarak nitelendirmek kişisel farklılık gösterebilir. ÖSYM’nin soru tipleri, herkesin yapabileceği türden olacağı gibi, seçici olarak nitelediğimiz soru türlerini de içermektedir. Öğrencilerin tüm olası durumlara hazır olması gerekir.

LYS soruları nitel ve nicelik bakımından YGS’den farklı olacaktır. Bundan dolayı LYS’leri, 2011 YGS sorularına bağlı değerlendirmek doğru olmayabilir. Dolayısıyla LYS sorularını görmeden sonuca odaklanmak yerine geçen seneki soru örneklerine göre değerlendirmek daha tutarlı bir yaklaşım olacaktır.

Düzenli tekrarlar, başarıyı artırır. Unutmanın en etkili ilacı düzenli yapılacak tekrarlardır. Yaptığınız tekrarların sayısı ve düzenliliği, bilgi kaybını en aza indirerek zaman kazanmanızı sağlayacaktır.

Mükemmeliyetçi yaklaşım başarıyı engeller. Sınavlardaki tüm soruları yapma, en yüksek puana ulaşma düşüncesi, başarıyı engelleyen önemli faktördür. Bunun yerine elimden geleni yapacağım düşüncesi hem bireyi rahatlatır, çalışma için uygun bir motivasyon oluşturur.

Çalışma sürecinde danışmanla ilişkiler sıcak tutulmalıdır. LYS hazırlık sürecinde, çalışma koşullarından haberdar olan, öğrenciyi yakından tanıyan, zaman zaman çalışma performanslarını denetleyen, hedeflerin ne derece gerçekleştiğini değerlendiren ve gerekli taktik ve tekniklerle yönlendiren danışmanla ilişkilerin sıcak tutulması gerekir.

Geçen yılların LYS soruları bu seneki LYS sorularının habercisidir. 2010 yılında ilk kez uygulanan LYS sorularının gözden geçirilmesi, çözülmesi bu seneki LYS sorularının nasıl geleceği hakkında önemli ipuçları sağlayacaktır. Bu durumda adaylar önceki yıllara ait ÖYS ve LYS sorularını mutlaka çözmelidirler.

Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107