Okullarda çeşitli olumsuz davranışları sebebiyle disipline sevk edilen öğrencilerin problemlerinin arka planında, çoğunlukla parçalanmış aile ve göç olgusunun bulunduğu ortaya çıktı.
Bu öğrencilerin önemli bir kısmının anne ve babasının boşandığı, bazılarının da büyük şehirlere göçle gelen ailelere mensup olduğu görüldü.
İzmir’de geçen yıl 775 öğrenci disiplin kuruluna sevk edildi. Disipline verilen öğrencilerden 49’unun suçu okulda sigara içmek, 5’inin alkol kullanmaktı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, disipline verilen öğrencilerin büyük çoğunluğunun şiddete meyilli olduğu belirlendi. 144 öğrencinin devamlı okuldan kaçtığı ve ailesine yalan söylediği, 109’unun sınıf içinde huzuru bozarak ders yapılmasını engellediği, 101’inin öğretmen ve arkadaş çevresine karşı küfür ederek kavga çıkardığı, 104’ünün de sadece kendini önemseyerek, çevresini saygısız davranışlarla küçümsediği kaydedildi.
Öğrencilerin temel problemlerini inceleyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, araştırmasının sonucunda ‘parçalanmış aile’ gerçeğine ulaştı. Özellikle İzmir’de her yıl 10 bin çiftin boşandığı, bu ailelerin çocuklarının da genellikle nine ve dedelerinin yanlarında kaldığı tespit edildi. Bunun yanında göçle il merkezine yerleşen ailelerin çocuklarının da azımsanmayacak sayıda olduğunu fark eden müdürlük, parçalanmış aile ve göç olgusu üzerine, "Benim Öğretmenim, Benim Öğrencim" projesini devreye soktu. Öğrencilerin olumsuz davranışlarını kontrol altına almak ve topluma kazandırmak isteyen müdürlük, gönüllülük esasına dayalı bir uygulamayla isteyen öğretmenin istediği öğrenciye rehberlik yapmasını sağladı. Önümüzdeki günlerde devreye girmesi beklenen proje kapsamında gönüllü öğretmenlerin, problemli ailelerdeki öğrencilere arkadaş, anne veya baba edasıyla yaklaşıp dertlerine ortak olması planlanıyor.
Eğitim Bir-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, okullarda yaşanan birçok olumsuzluğun, disiplin kurullarına yansımadan çözüldüğüne dikkat çekti. Öğrencileri davranış bozukluğuna iten sebepler ve çözümleri yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Şenocak, okulun fonksiyonunun çok önemli olduğunu vurguladı: "Problemlerin büyük çoğunluğu yetişkinlerden kaynaklanıyor. En başında da parçalanmış aileler, göçler ve kültür çatışması yer alıyor."