Chemnitz Teknik Üniversitesi tarafından 14 yılı aşkın bir süre yılda 10 bini aşkın kişiyle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan “Pairfam” araştırması, kız çocuklarının yakından bildiği bir gerçeği bilimsel olarak da ispatlamış oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, nesiller arası ilişkilerde en derin ve yoğun olan ilişki anne – kız ilişkisi…
Araştırmaya katılan her iki kız çocuğundan biri, annesi ile özel sorunları hakkında konuştuğunu, annesinden bu konuda fikir aldığını ifade ediyor. Uzmanlar buna neden olarak, aileyi bir arada tutma ve akrabalarla ilişkileri güçlendirme görevini kadınların üstelenmesini gösteriyor. Annelerin aileyi bir arada tutma işlevini, kız çocuklarının devam ettirdiği belirtiliyor.
ERKEKLER ANNEYE MESAFELİ
Aynı araştırma, erkek çocuklarının ise annelerine karşı daha mesafeli olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, erkek çocuklarının yalnızca yüzde 29’u anneleriyle özel sorunları hakkında konuşurken, bu konuları babaları ile daha da az (yüzde 13 oranında) konuşuyor.
Bu veriler, yaşları 15 ila 37 arasında değişen kız ve erkek çocuklarının görüşlerinin analiz edilmesi sonucu elde edildi.
ÜÇ NESİL İNCELENDİ
Almanya’nın en büyük aile araştırması olarak kabul edilen araştırmada üç nesil, 1971-1973, 1981-1983, 1991-1993 yılları arasında doğanlar incelendi.
Araştırmaya katılanların üçte ikisi, ebeveyne bağlılık duyduğunu ifade ederken, her dört kişiden üçü de ailelerine günlük hayatta yardımcı olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarına göre, annelerin aileyi bir arada tutma işlevini, kız çocukları devam ettiriyor.
DOĞU – BATI FARKI KALKIYOR
Araştırma ile Almanya açısından önemli bir sonuca daha ulaşıldı. Buna göre, Almanya’da aile yapısı bakımından ülkenin doğusu ile batısı arasındaki fark da yavaş yavaş ortadan kalkıyor.
Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde özellikle 1971-1973 kuşağının ailelerine daha büyük bir bağlılık duyduğu ortaya çıkarken, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra dünyaya gelen daha genç nesillerde ise aile ilişkilerinin Batı’daki ile benzeştiği görülüyor.
Ntvmsnbc