Psikiyatrist Dr. N. Kaya,yaptığı açıklamada, özellikle okul çağındaki çocukların psikolojik gelişimlerinin sağlıklı gerçekleşebilmesi için anne ve babalara büyük görevler düştüğünü belirtti.
Anne ve babanın çalıştığı ailelerdeki olumsuzlukların çocukların psikolojilerini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Dr. Nihat Kaya, "Çocukların hayata hazırlanmasında ve yetişmesinde birinci basamak olarak değerlendirilen aile ortamında ortaya çıkan stres etkenleri, çocukların psikolojisini doğrudan etkilemektedir. Anne ve babaların iş ortamlarındaki streslerini evlerine yansıtmaları, çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara yol açmaktadır" dedi.
Ailelerin yaşadıkları ayrılma, boşanma, ekonomik sıkıntılar, doğal afetler, taşınma, hastalıklar, bir yakının ölümü, ikinci evlilik, ikinci kardeş gibi stres durumlarından çocukları korumanın, anne ve babanın birinci ödevleri olduğunu kaydeden Kaya, iş ortamında yaşanan stresin eve yansıtılmamasın da bu ödevlerin başında geldiğine dikkat çekti.
Okul çağındaki çocukların çevrelerinde ve özellikle aile ortamlarında meydana gelen olumsuzluklara karşı daha duyarlı olduklarını ifade eden Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, aile dışındaki stres etkenlerinin aile ortamına yansıtılmaması gerektiğini vurguladı.
Aile dışındaki stres etkenleriyle anne ve babanın birlikte mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi:
"Stresin eve yansıtılması durumunda çocuklarda okul başarısında düşüş, arkadaş ilişkilerinde sorun, sosyal aktivitelere karşı ilgisizlik, cesaret azalması, çabuk sinirlenme, içe kapanma, sessizlik ve sakinlik gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Eğitimin ilk merkezi olan ailede, stres kaynaklarına karşı anne ve baba birlikte mücadele etmeli ve bu mücadele çocuğa hissettirilmemelidir. Çocuğun şahit olduğu küçük tartışmalarda ise problemin nasıl çözüldüğü gösterilmelidir. Dünyanın sorunlardan tamamen arındırılmış olduğu düşündürülmemeli; sorunların bulunduğu ancak çözümlerin de var olduğu anlatılmalı."
Psikoloji.com.tr