Düğün sevincinizi strese kurban etmeyin

İliskiler
Yazın gelmesiyle beraber düğün sezonu da açıldı. Evlilik hazırlığı yapan çiftler, düğün stresiyle beraber güzel geçmesi gereken bu dönemi aşılması zor bir duruma çevirebiliyor. Uzmanlar, “Düğün olur, ...
EMOJİLE

Yazın gelmesiyle beraber düğün sezonu da açıldı. Evlilik hazırlığı yapan çiftler, düğün stresiyle beraber güzel geçmesi gereken bu dönemi aşılması zor bir duruma çevirebiliyor. Uzmanlar, “Düğün olur, ev kurulur, aileler rahat bırakır fakat bu günler geri gelmez. Strese gerek yok.” diyor.

 

Düğün sezonunun açılmasıyla birçok genç harıl harıl hazırlık yapıyor. Ailelerin tanışması, düğün hazırlıkları, yeni bir ev kurma gibi fiziksel ve sosyal hazırlıklar genç çiftleri hayli yoruyor. Evlilik, çiftler kadar aileleri de maddi ve manevi zorluyor. Kimi çiftlerin evlilik hayalleri, ailelerin istek ve beklentilerinin gerginlikleriyle gölgede kalabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uzmanı Psikolog Aylin Sezer, yeni ev kurma döneminde ailelerinin istekleriyle ters düşen çiftlerin yaşadığı zorluklara değiniyor. Sezer, gelin veya damat adayının aile tarafından onaylanmamasının da başka bir sorun olduğunu dile getiriyor. Ailelerin birbirleriyle anlaşamamalarının da yaşamlarını birleştirme kararı alan gençleri ruhsal olarak çok etkilediğini belirtiyor.

Yazar Sema Maraşlı’nın genç bir okurundan gelen mesajsa bu durumu özetliyor: “Ben lüks eşya istemiyorum ama annem tutturdu her şeyin en iyisi olacak diye, karşı tarafın da maddi gücü buna yetmiyor. Bu da ciddi problemlere sebep oluyor.” Maraşlı, böyle bir durumda mümkün olduğu kadar aileleri kırmamayı, aksine idare etmeyi tavsiye ediyor. Gençlerin kafa kafaya verip ‘bunu beğendik, bunu seçtik’ diyerek kararlı ama incitici olmayan bir tavırla problemleri halledebileceklerini söylüyor. Eşyaların sonra da alınabilen, yerine konabilen şeyler olduğuna dikkat çeken Maraşlı, “O en güzel günün, çiftin burnundan gelmesi boş ve gereksiz. Mutluluğu öne almamız, maddiyatı biraz daha geri planda bırakmamız lazım. Çözüm odaklı düşünmüyoruz, ben neden üzülüyorum ki demiyoruz. Kendimizi üzüntüye bırakıp gidiyoruz.” diyerek çiftleri uyarıyor.

“Bir kişiyle nikâhlanıyoruz ama bir aileyle evleniyoruz.” diyen Maraşlı, evlilikte ailenin çok önemli olduğunu vurguluyor ve “Ailenin çok da önemi yok, benim için eşim önemli” anlayışının yanlış olduğunu ifade ediyor. Bu açıdan evlilik kararından önce aile yapılarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Maraşlı, şöyle konuşuyor: “Aileler arasında giyim kuşamı, âdeti usulleri beğenmeme tarzında ufak görülen ama sonrasında büyük problemlere sebebiyet veren şeyler evliliklere zarar veriyor. Evliliğe ilk etapta evlenelim, şu bekârlıktan kurtulalım şeklinde bakılıyor sadece, etraflıca düşünülmüyor. ‘Bu insan benim kayınvalidem, kayınpederim olacak, belki ileride birlikte yaşamamız gerekecek, sosyal alanda onlarla olmam gerekecek, beni rahatsız eden bir şey var mı ya da bana uygun mu?’ diye düşünülmesi gerekiyor.”