AÇEV Genel Müdür Yardımcısı Serkan Kahyaoğlu, şımaracağı düşüncesiyle çocuğunu ancak uyurken seven babalar olduğunu belirterek, ”Baba sevdiğini söylemeli ama kurallarını da koymalı” dedi.
Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Örgütü desteğiyle başlatılan, ”Şiddetsiz Aileler İçin Baba Eğitimi Projesi” çerçevesinde düzenlenen ”Baba Destek Programı” semineri, Antalya’nın Kemer ilçesinde devam ediyor.
Seminere eğitmen olarak katılan AÇEV Genel Müdür Yardımcısı Serkan Kahyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de babaların çocuklarına nasıl yaklaşacağını bilmediğini ileri sürdü.
Babaların ebeveyn olmaya ilişkin zorlukları paylaşmadığını belirten Kahyaoğlu, bazı babaların ise çocuklarına sevgi göstermede yetersiz kaldığına işaret etti. Kahyaoğlu, ”Çocuğunu ancak uyurken sevdiğini söyleyen, ‘yoksa şımarır’ diye düşünen bir babalık modeli var. Baba sevdiğini söylemeli ama kurallarını da koymalı” dedi.
Bazı babaların çocuğa aşırı tavizkar davranabildiğini de anlatan Kahyaoğlu, bu sefer de çocukların baba üzerinde güç kullanmaya başladığını anlattı. Genç babaların, ”Babam çok baskı uyguladı, çocuğum ne isterse yapayım” düşüncesiyle hareket ettiğine değinen Kahyaoğlu, ”Bu sefer de kantarın topuzu kaçıyor. Baba, çocuğun haklarını vermeli ama sorumluluk vermeyi de unutmamalı” diye konuştu.
”BİZİ LIGHT BABA MI YAPACAKSINIZ?”
Programın eğitim sorumlusu Olcayto Ezgin de AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”baba otoritedir” anlayışını değiştirmeye çalıştıklarını anlattı.
Programa katılanların, ”Bizi light baba mı yapacaksınız?” diye sorduklarını anlatan Ezgin, çocuğunu dinleyen, kendini ifade edebilen, çocuğuyla vakit geçiren babalar yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
Babaları sadece para kazanan, dışarıdaki birey olmaktan çıkarıp, ailenin içine çekmeye çalıştıklarını ifade eden Ezgin, şöyle konuştu:
”Babalar ikinci rolde değil, anne gibi birinci rolde olmalı. Bu rolde olmak için bazı değişiklikler yapmak gerekiyor. İnsanlar ilkin baba olmuyorlar, erkek oluyorlar. ‘Erkek ev işi yapmaz, duygularını belli etmez’… Bu erkeklik kalıbıyla baba olunduğu zaman, babalığı da bu erkeklik kalıbı içinde yapıyorlar. Erkeklik kalıbını değiştirmeden de çocukla vakit geçirmesi, onu dinlemesi zor hale geliyor.”
Program Koordinatörü Hasan Deniz ise proje ile 19 bin 800 babayı eğittiklerini belirterek, hedeflerinin tüm babalara ulaşmak olduğunu bildirdi.
Varoşlardaki babaların daha baskıcı, şiddete eğilimli oldukları görüşünü ise ”şehir efsanesi” diye nitelendiren Deniz, ”Babanın eğitim durumu yüksek olsa da şiddet uyguluyor. Şiddet sanıldığı gibi sadece daha fakir olan yerlerde görülmüyor” dedi.
AA