Gençlerin %47,3 Cumhuriyet’in tarihini bilmiyor

Gençlik
Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen en son ve en kapsamlı gençlik araştırması olan ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmanın sonuç...
EMOJİLE

Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen en son ve en kapsamlı gençlik araştırması olan ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmanın sonuçları açıklandı. Araştırmada gençlerin özellikle yakın tarih konusundaki bilgi seviyeleri de ölçüldü ve ilginç sonuçlara ulaşıldı. 

ARAŞTIRMANIN AYRINTILI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

GENÇLERİN % 40’I YAKIN TARİHE İLGİSİZ 

Bundan önce gerçekleştirdiği “Aile araştırması” ile büyük yankı uyandıran SEKAM tarafından Türkiye genelinde 81 ilde, 5541 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, gençlerin yakın tarih konusundaki bilgi seviyeleri de ölçüldü. Gençlere yöneltilen ve kolay cevaplanacağı düşünülen söz konusu tarih sorularıyla ilgili cevaplar genel olarak değerlendirildiğinde, araştırmayla ulaşılan tespitin son derece düşündürücü olduğu rahatlıkla söylenebilir. Araştırmada en genel değerlendirmeyle gençler, Türkiye’nin yakın dönemine ait önemli tarihsel olaylar, durumlar hakkında şaşkınlık uyandıracak düzeyde ilgisiz ve bilgisiz olduğu ortaya çıktı. Gençlerin ilgisizliği ise çoğu soruya %40 oranında cevap verme ihtiyacı hissetmemelerinde görüldü. 

Gençlerin, araştırmada tespit edilen 18 kimlikten hangisini kendilerine uygun bulurlarsa bulsunlar, hiçbir kimliğin taraftarı, diğer kimlik taraftarlarından daha fazla oranda veya daha düşük oranda Türkiye’nin yakın dönem tarihi hakkında bilgi sahibi olmadığı görüldü. Örneğin kendisini Atatürkçü veya Kemalist olarak niteleyenlerin diğer kimlik sahiplerine göre daha yüksek düzeyde Atatürk’le ilgili soruları bilmeleri beklenmiştir. Araştırmada en çok doğru cevap verilen Atatürk’ün ölüm tarihiyle ilgili soruya gençler %70 oranında doğru tahmin vermiş olsalar bile, %19,4’ü bu soruyu cevaplamamayı tercih etmiş olması dikkat çekici bulundu.  Yine aynı şekilde kendisini sosyal demokrat veya demokrat olarak niteleyenlerin, askeri bürokratların ülke yönetimine anayasal bir suç işleyerek müdahale etmelerinin sonucu olan ihtilal ve darbeler hakkında daha üst düzeyde bilgi sahibi olmaları beklenirken, gençlerin %47,1’i 27 Mayıs devrimi hakkındaki soruya cevap vermedi. Veya Türkiye’deki son askeri darbenin en önemli mağdurları olan kişilerin kimlik ve siyasal tercihleri dikkate alındığında, kendisini Müslüman, Dindar, İslamcı olarak niteleyenlerin diğer kimlik mensuplarına göre çok daha üst düzeylerde olmak üzere 28 Şubat darbesi hakkında bilgi sahibi olmaları beklenirken burada istenilen sonuca ulaşılamadı. 

GENÇLERİN %47,3’Ü CUMHURİYETİN İLAN TARİHİNİ BİLMİYOR

Araştırmada Cumhuriyetin ilan tarihi ile ilgili de ilginç sonuçlara ulaşıldı. Cumhuriyeti ilan eden sivil ve asker bürokratların, her yıl kutlanan bir bayrama dönüştürdükleri Cumhuriyetin ilan tarihi üzerinden geliştirdikleri ulus projesi kapsamında, eğitim sisteminin hangi kademesinde olursa olsun tüm çocukların ve gençlerin hafızasında, 29 Ekim 1923 bilinen ve kolay hatırlanan bir tarih olarak anlam kazanıyor olması bekleniyordu. Fakat ilginçtir herkesin bildiği ve kolaylıkla hatırlayabileceği varsayılan Cumhuriyetin ilan tarihiyle ilgili soruya araştırmaya katılan gençlerin %21,9’u cevap vermemiş, %5,8’i bilmiyorum demiş, %11,4’de 1911-1920 seçeneğini işaretledi. 1921-1930 seçeneğini işaretleyerek doğru cevabı vermiş olan gençlerin oranı %58,7 oldu. Buna göre gençlerin %47,3’ü ya Cumhuriyetin ilan tarihini bilmiyor ya da böyle bir konu zihninde yer almıyor. 

Araştırmaya katılan gençlere vatandaşı oldukları ülkenin mevcut anayasasının kabul tarihi ilgili bir soru da yöneltildi. Türkiye’nin yakın dönem tarihiyle ilgili diğer sorularda olduğu üzere bu soru bağlamında alınan cevaplar da, gençlerin ülke gerçeklerine ilgisizliklerini ve bilgisizliklerini ortaya koydu. Katılımcıların %37,5’i bu soruyu cevaplamamış, bu cevapsızlıklarıyla da en iyimser ifadeyle konuya ilgisizliklerini veya belki de bilgisizlikleri ortaya koymuş oldu. Katılımcıların %18,7’sinin bilmiyorum cevabını vermiş olması bilgisizlik kanaatinin daha da güçlenmesine yol açan ilginç bir veri olarak kabul ediliyor. 

GENÇLER EZBERCİ EĞİTİM SİSTEMİNİN KURBANI 

Araştırmaya katılan gençlerin hiçte azımsanmayacak bir kesimi Cumhuriyetin ilanıyla ilk Cumhurbaşkanının seçimi arasında bağlantı kurma becerisini gösteremediği de görüldü. Katılımcıların %58,7’si Cumhuriyetin ilan tarihini doğru bilmesine rağmen ancak %42,4’ü ilk Cumhurbaşkanının seçiliş tarihini doğru bilebildi. Yine bundan dolayı katılımcıların %5,8’i Cumhuriyetin ilan tarihiyle ilgili soruya bilmiyorum cevabını verirken, ilk Cumhurbaşkanının seçilme tarihiyle ilgili soruya katılımcıların %15,5’i bilmiyorum cevabını verdi.   

Dolayısıyla araştırmada elde edilen en önemli sonuçlardan biri, gençlerin siyasal-ideolojik tercihleri ile ülkenin yakın dönem tarihindeki önemli dönüm noktaları ve tarihsel iniş-çıkışlar hakkındaki bilgileri arasında güçlü ve anlamlı hiçbir ilişki bulunmadığının görülmesi oldu. Bu da, gençlerin bir siyasal-ideolojik kimliği benimserlerken, o kimliğin gerektirdiği tarihsel bilgiye sahip olmadıklarını, böylesi bir ihtiyaç içerisinde olmadıkları anlamına geliyor.

Gençlerin yakın tarihe ilgisizlikleri ve bu konudaki bilgisizlikleri, ayrıca birbirleri ile bağlantılı soruları cevaplarken birine doğru diğerine yanlış cevap vermeleri dolayısıyla hem bilgi hem de bilgiler arasında ilişki kurabilme yetenekleri açısından son derece sorunlu bir durumda oldukları kanaatini oluşturuyor. Araştırmada bu sorunun ise ezberci eğitim sisteminden kaynaklandığı belirtiliyor. 

On5yirmi5