Sünnet Öncesi Sağlık Kontrolü

Çocuk
Dünyada en çok gerçekleştirilen cerrahi işlem olan sünnet, basit gibi görülse de gerekli sağlık şartlarına uyulmadığında ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Ali Osman Katrancı...
EMOJİLE

Dünyada en çok gerçekleştirilen cerrahi işlem olan sünnet, basit gibi görülse de gerekli sağlık şartlarına uyulmadığında ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Ali Osman Katrancı, aileleri uyardı: Çocuğunuzu sünnet ettirmeden önce mutlaka sağlık kontrolünden geçirtin.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sünnet yapılma sayısında da artış yaşanmaya başladı. Dünyada en çok gerçekleştirilen cerrahi işlem olan sünnetin basit bir operasyon olmadığını belirten Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Ali Osman Katrancı, aileleri uyardı: Çocuğunuzu sünnet ettirmeden önce mutlaka sağlık kontrolünden geçirtin.

Mehmet Aydın Araştırma ve Eğitim Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Ali Osman Katrancı, "Sünnet öncesi mutlaka genel ve genital muayene yapılması şarttır. Cerrahi işlem sırasında olumsuz bir durumla karşılaşmamak, varsa gerekli önlemleri almak veya sünnet olmaması gerekiyorsa sünneti ertelemek veya engellemek için bu şarttır." diyerek uyarıda bulundu. Op. Dr. Ali Osman Katrancı, doğuştan gelen genital bir anomali veya kanama pıhtılaşma ile ilgili bir hastalığın bu muayene sırasında tespit edilebileceğinin altını çizdi. "Ülkemiz şartlarında her çocuk, uzman bir hekime sünnet olamayabilir ama her çocuk sünnet öncesi kolayca bir uzman hekime muayene olabilir." diyen Dr. Katrancı, "Bu noktada aileler sünnete karar vermeden önce genel ve genital muayeneyi yaptırmalıdırlar." uyarısında bulundu.

Özellikle 3-5 yaş döneminde psikolojik gelişme açısından sünneti önermeyen Op. Dr. Ali Osman Katrancı, sünnet yaşı olarak 2 yaş öncesi ve 7 yaş sonrası olarak bilindiğine dikkat çekti. "Öncelikli tavsiyemiz çocuk bilinçlenmeden 2 yaş öncesidir. Yedi yaş sonrasında ise vurgulamamız gereken çocuğun istediği zamanda sünnet olmasıdır. Çocuk belli bir bilinçlenme düzeyine geldikten ve olayı kavradıktan sonra kendi karar vererek sünnet olması en idealidir. Çocuğun istemediği bir dönemde sırf aile ve çevre istiyor diye gerçekleştirilecek olan sünnet cerrahiyi zorlaştıracağı gibi çocukta da psikolojik travmaya yol açabilir." diyen Katrancı, "Zararı yok bir sene sonra olsun, iki sene sonra olsun ama çocuğun da rızasının olduğu bir dönemde olması ve erkek çocuklarının hayatında önemli olan sünneti güzel anılarla hatırlamaları hepimizin isteğidir. Normal şartlarda 8-9 yaşına gelmiş bir çocuk yapılacak işler anlatıldığında, endişeleri giderildiğinde, çevreden duyduğu yanlış şeyler düzeltildiğinde çok kolay karar verip işlemi kabullenebilir. Bu noktada çocuğa karşı dürüst olmak, kesinlikle kandırma yoluna gitmemek gerekir. Özellikle kandırılıp sünnete getirilen çocuklarda olayın travması daha ağır olmaktadır." şeklinde konuştu.

"SÜNNETTE CERRAHİ İŞLEM BİR HAFTA ÖNCEDEN YAPILMALI"

Sünnette cerrahi işlemin kesinlikle sünnet düğününün olduğu gün hatta sünnet düğününün yapıldığı yerde yapılmamasını isteyen Katrancı, cerrahi işlemin en az bir hafta önceden gerçekleştirilmesi tavsiyesinde bulundu. "Böylece cerrahi işlem veya iyileşme sırasında oluşabilecek komplikasyonlara müdahale şansı yaratılmış olur. Aynı süreçte de iyileşme gerçekleşeceği için çocuklar kendisi için yapılan düğünü de gönlünce yaşamış olur." dedi. Aksine hiç uygun olmayan bir ortamda düğün salonunda onlarca bakış altında gerçekleştirilecek bir cerrahi işlem sırasında komplikasyon çıkma ihtimalinin yüksek olacağı uyarısında bulunan Katrancı, böyle bir ortamda acil müdahale şansı olmadığı gibi oluşabilecek panikle mutlu bir günün istenmeyen sonuçlarla sonlanabileceğinin de altını çizdi.

Belediyeler veya değişik kurumlar tarafından organize edilen toplu sünnetlere daha çok dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Katrancı, çok kalabalık bir ortamda ve çok sayıda çocuğun sünnet edildiği bir yerde karmaşa çıkmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. "İstatistiklere bakıldığında sünnet sırasında oluşan komplikasyonların çoğu böyle ortamlarda yapılan sünnetler sonrasında gelişen durumlardır." diyen Dr. Katrancı, "Böyle organizasyonlardan en az 2-3 hafta önce mutlaka bir uzman kontrolünde gerçekleştirilmeli. Uygun cerrahi şartların sağlandığı ortamlarda çocuklar aceleye getirilmeden aşama aşama sünnet edilmeli.

Çocuklar iyileştikten sonra da şölen yapılmalı, çocuklar gönüllerince sünnetlerini kutlamalılar." şeklinde konuştu.

"Toplu sünnetlerde dikkat edilecek hususlar" 

Organizasyonlarda da yaş sınırına dikkat edilmeli.
3-5 yaşlarındaki çocuklar bu tür sünnetlere dahil edilmemelidir.
Bu tür organizasyonlara özellikle 7-8 yaşındaki çocukların dahil edilmesi daha uygun olur.
Sünnet öncesi muayene ihmal edilmemeli.
Sünnet organizasyonları planlayan kuruluşlar öncelikle işin sağlık kısmıyla ilgilenmeli.