Oyuncak Silahlara Dikkat

Çocuk
Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, yaptığı açıklamada, bayramlarda çocuklara harçlık vermenin Türk gelenekler...
EMOJİLE

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Yetim, yaptığı açıklamada, bayramlarda çocuklara harçlık vermenin Türk geleneklerinden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yetim, harçlıklarla çocukların genellikle oyuncak silah aldıklarını, bu durumun da gelecekte kullanımının kanıksanmasına yol açtığını ifade etti.

Tahrik edilen insanların ortamda bulunan silahı alarak karşı tarafa saldırıda bulunmasının sık yaşanan bir durum olarak gözlendiğini belirten Prof. Dr. Yetim, şöyle konuştu:

”Oyuncak silahlar, çocukları şiddete meyilli hale getiriyor. Bu tarz oyuncaklar, silahları normalleştiriyor. Bu durum da ilerleyen yıllarda silah kullanımını teşvik ediyor.
Ayrıca, günümüzde satılan oyuncak silahların görüntüleri itibariyle gerçekleri ile aralarında hiçbir fark yok. Çocukluk çağında bu oyuncaklar ile oynayan kişi için silah basit bir şey gibi algılanıyor. Bu durum da silahı erken yaşta tanıyan çocuğun olası şiddet anında bunu kullanmasını kolaylaştırıyor
.”

Prof. Dr. Ünsal Yetim, ilk olarak oyuncaklarıyla tanışan çocukların gerçek silahlara ilgisinin, diziler ve bilgisayar oyunları ile geliştiğini kaydetti.

HARÇLIKLARIN HARCANMASI KONTROL EDİLMELİ

Prof. Dr. Yetim, bayramda harçlık biriktiren çocukların harcamalarının mutlaka velileri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

”Harçlıkların doğru yerlere harcanması sağlanmalı” diyen Yetim, şöyle devam etti:

”Bu konuda velilere çok önemli görevler düşüyor. Çocuğun eline 100 lira verip de arkasını aramamak çok doğru bir davranış değil. Doğru şekilde, doğru yerlere harcaması öğretilmeli. Örneğin çocuğun bu para ile zeka geliştirici oyunlar alması teşvik edilebilir veya geçmişte olduğu gibi kumbarada biriktirerek, veli takviyesi ile bisiklet alması sağlanabilir.”