Kış Gebeleri Daha Şanslı

Çocuk
Kış sebze ve meyveleri hem anne adayı hem de gelişmekte olan bebek için bol mineral ve vitamin içeriyor. Sağlıklı bir gebelikte beslenmenin önemine değinen uzmanlar, kış annelerinin daha şanslı olduğu...
EMOJİLE

Kış sebze ve meyveleri hem anne adayı hem de gelişmekte olan bebek için bol mineral ve vitamin içeriyor. Sağlıklı bir gebelikte beslenmenin önemine değinen uzmanlar, kış annelerinin daha şanslı olduğunu söylüyor.

Bedensel ve psikolojik olarak olumlu geçen bir gebelik sonucunda, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı bir bebeğe sahip olunabileceğini belirten Op. Dr. Yurdanur Aktan Erkılıç, kış mevsiminde hamileliğin daha rahat geçirildiğini söyledi.

Gebelik süresinde anne adayının, sadece günlük yaşamını sürdürecek oranda besin ve enerji almasının yeterli olduğunu belirten Clinic Levent Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Yurdanur Aktan Erkılıç, hamileliği kış mevsimine denk gelen anne adaylarına şu önerilerde bulundu:

“Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler ihtiyacı bol bol karşılar. Anne adaylarının, fiziksel gelişimini tamamlamış dolu besin depolarıyla gebeliğe başlamaları gerekir. Gebelik süresinde anne adayının, sadece günlük yaşamını sürdürecek oranda besin ve enerji alması yeterlidir. İlk aylarda kilo alamamak korkulacak bir durum değildir. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kilo alımını ilk aylarda engelleyebilir ancak tüm gebelik boyunca ortalama 10-12 kg almak normal olandır. Anne adayının günlük protein ihtiyacı 20 gramdır, 20 mgr demir, 500 mgr kalsiyum alması gerekir. Proteinler bitkisel ve hayvansal olarak iki türdedir ve her iki protein grubu da tüketilmelidir. Et -süt-peynir-yoğurt-yumurta hayvansal proteinlerdir. Kuru baklagiller-fasulye-nohut-mercimek-barbunya vb. ise bitkisel proteinlerdir. Balık, tüketilmesi gereken en önemli proteinlerden biridir. Balık, bebeğin zekâ gelişimi üzerinde olumlu etkisi olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine sahiptir.


KIŞIN BU BESİNLERE AĞIRLIK VERİN
•Kış mevsimi balık yönünden zengindir. Kalsiyum bebeğin 8. haftadan itibaren oluşan kemik ve dişleri için gereklidir ve gebelikte normalin iki katı kalsiyum almak gerekir. Kalsiyum, anneden bebeğe geçen yani sürekli kayba uğrayan bir elementtir ve karşılanması gerekir.

• Et-yumurta-kuru baklagiller protein ve demir içerir. Bebekte beyin, kas, diş ve kan yapımını sağlar.

• Süt ve süt ürünleri protein ve kalsiyum içerir ve kemik, diş gelişimi ve büyüme açısından önemlidir. Gebelerde demir eksikliği halsizlik, yorgunluk, uykuya meyil, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetlere neden olur. Demir eksikliğinde bebek gelişim bozukluğu, erken doğum, düşük ve ölü doğum yapma riski de vardır. Gebeler yiyeceklerden her türlü mineral ve vitaminleri alsalar da kalsiyum ve demir ilaç olarak da verilmelidir.

• C vitamininden zengin sebze ve meyveler bağırsaktan demir emilimini hızlandırır. Süt demir emilimini azalttığı için demir ilaçlarını sütle almamak gerekir.

Mevsimlerle beslenme arasında büyük bir bağlantı vardır. İnsan sağlığı ve hastalıkları hava şartlarına, vücuda giren yiyecek ve içeceklere, kişinin yaşadığı ortama, hareketlilik durumuna, fizik etkenlere, psikolojik durumuna, bazı dış etkenlere ve alışkanlıklarına bağlıdır. Kış sebze ve meyveleri gebeler için çok gerekli vitamin ve mineraller içermektedir. Dikkat çeken bir husus ise şayet yeterince ve dengeli beslenilirse, bu sebze ve meyvelerinin diğer bir yararı da posalı gıdalar olması ve hızlı kilo alımını engellemesidir.

BU YİYECEKLER ZARARLI
Fast- food ürünler, kızartılmış patatesler bebek için zehirli bir takım maddeler içerdiğinden zararlıdır. Evde yapılan kızartmalar daha az ısıda yapıldığından zararlı değildir. Katkısız ve mevsiminde yetişen gıdalar tercihimiz olmalıdır.

KIŞ GEBELERİ BUNLARA DA DİKKAT ETMELİ
•Soğuk havalarda ısınmak için giyilen sıkı, naylon, sentetik giysiler zararlıdır. Hava geçirme özelliği olmadığından terleme ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden oldukları için bu tür giysiler giyilmemelidir. Kış aylarında yünlü, pamuklu, havalanabilir, yumuşak giysiler tercih edilmelidir.

•Kış aylarında güneşten daha az yaralanmakla birlikte her gün bir saat açık havada yürümek, oturmak, günlük D vitami ihtiyacını karşılayabilir.

•Kış aylarında kapalı ortamlarda, kalabalıkta damlacık enfeksiyonları (nezle, grip gibi. ) daha hızlı yayılacağından gebelerin uzun süre bu ortamlarda bulunmamasını tavsiye ederiz.

•Gribal enfeksiyonların yaygın olduğu bu mevsimde tokalaşmak, öpüşmek risk artırıcı olduğundan bu tür davranışlardan uzak durulmalıdır.

•Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan çaydanlık veya ıslak bezlerle nemlendirmek faydalıdır.”


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107