Birçok anne adayı içerdiği cıva nedeniyle balık yemekten korkuyor. Peki bunun ölçüsü nedir? Haftada kaç kaz ve ne kadar balık yemelisiniz?
Mayo Clinic’te yer alan habere göre, hamileyseniz bebeğinizin gelişimi için yemeniz, içmeniz ve uzak durmanız gereken gıdaları öğrenmeniz çok önemlidir. Bol bol sebze meyve yemek ve sigaradan uzak durmak gibi bazı seçenekler kesindir. Ancak, araştırmacılar hamilelikte balık tüketimiyle ilgili karışık bilgiler sunuyorlar.
Klinikteki uzmanlar, hamilelik ve balık tüketimiyle ilgili şu pratik öğütleri veriyorlar:
Hamilelik ve balık arasındaki bağ nedir?
İyi bir protein ve demir kaynağı olan deniz ürünleri, bebeğin gelişimi ve büyümesi için gereklidir. ayrıca, birçok balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin gelişimini destekliyor. Araştırmalar, hamilelik boyunca deniz ürünlerinin az yenilmesinin ileriki yıllarda çocukta zayıf sözel yetenekler, davranış problemleri ve diğer erken gelişim sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor.
Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru ve tilefish gibi büyük, yırtıcı balık türlerinin yüksek miktarda cıva içerdiği belirtiliyor. Deniz ürünlerindeki cıva birçok yetişkin için sorun oluşturmasa da hamileyseniz ya da hamile kalmayı düşünüyorsanız özel önlemler almalısınız. Düzenli olarak cıva oranı yüksek balık yerseniz, bu madde zamanla kan dolaşımınızda birikir. fazla miktardaki bu cıva bebeğinizin gelişmekte olan beynine ve sinir sistemine zarar verebilir.
Peki güvenli olan miktar nedir?
Bazı deniz ürünleri çok az cıva içeriyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) hamilelerin haftada 340 gram ya da orta boyda 2 porsiyon karides, diyet ton balığı, somon balığı, kedibalığını (yayın balığı) güvenle tüketmelerini öneriyorlar.