Çocukların gözlerindeki parıltı ve kaymalar her zaman masum olmayabilir. Göz bebeğinin fotoğrafta sarı ve beyaz çıkması ya da gözün kayması her iki gözün de kaybedilmesine sebep olan “retinoblastom” yani göz tümörünün habercisi olabilir.
Parlamalardan şüphelenip doktora giden birçok aile, tümör şokuyla karşılaşabiliyor. Demirci ailesi bunlardan sadece biri. Betül-Şerif Demirci çifti, geçen yıl kızları Esra’nın sağ gözünde parlama olduğunu fark eder. Anne Betül bu durumdan şüphelenir, kızının bir gözünü kapatır ve görüp görmediğini test etmeye çalışır. Esra görüyordur ancak Betül Hanım’ın içine bir kuşku düşer. Detaylı göz muayenesinden sonra Esra’nın sağ gözünde tümör olduğu bu tümörün sol gözüne de sıçradığı söylenir. Kemoterapi, radyoterapi gibi 10 aylık bir tedavi süreci sonrasında Esra’nın hastalığı kontrol altına alınır, sol gözü kurtarılır ancak sağ göz görme yetisini kaybeder. Kızlarının hastalığı atlatma sevincini yaşayan aile, birkaç ay sonra Esra’yı iştahsızlık ve halsizlik şikâyetiyle hastaneye kaldırır. Hastalığı tekrar nükseden Esra, birkaç hafta içerisinde hayata veda eder.
Esra’nın bu yaşına kadar hiç hastalanmadığını söyleyen anne Betül Demirci, “Kızım çok sağlıklıydı. Doktora gittiğimizde de göz damlası verilir diye düşünüyorduk. ‘Tümör var’ dediklerinde bütün dünya başıma yıkıldı.” diyor. Göz kanseri çocukları için bir dernek kurmayı düşünen Şerif Demirci, Esra gibi birçok çocuğun da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Demirci, “Kızım, hastanede iken bu hastalık sebebiyle birkaç çocuk da tedavi görüyordu. Bir aile, çocuklarının gözünde benek oluşmasına rağmen hemen doktora götürmemiş, gözünde tümör varmış, geç kalındığı için çocuk iki gözünü de kaybetti. Gözlerin sadece görüp görmediğine dikkat ederiz. Görüyorsa problem yokmuş zannedilir. Gözün görmesine bakılmaksızın rutin kontroller yapılmalı.” diyor.
Retinoblastom en sık 0-3 yaş arası görülüyor
Retinoblastom, gözün retina kısmında gelişen bir kanser türü. Her yaşta olabilmekle birlikte çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor. En sık görüldüğü dönem ise 0-3 yaş arası. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Pazarlı, tümörün göz kaybına hatta hastanın hayatını kaybetmesine sebep olduğunu söylüyor. Pazarlı, ailelerin çocukların göz kayması ve gözbebeğindeki parıldamaları ciddiye alması gerektiğini vurgulayarak düzenli göz kontrolünün şart olduğunu belirtiyor. Pazarlı, tümörün başlangıç devresinde gözde ağrı ve kızarma gibi dikkat çekecek bulgular göstermediğini belirtiyor. Pazarlı’nın verdiği bilgilere göre göz kanseri olan çocuğun gözbebeğine ışık tutulduğunda beyaz bir yansıma oluşur. Bu durum çeşitli nedenlerle çekilen fotoğraflarda da görülebilir. Normal bir çocukta fotoğrafta gözlerden kırmızı bir renk gelir. Ancak göz kanseri hastasında gözler fotoğrafta sarı ve beyaz çıkar. Ayrıca, çocukluk çağında gözlerde kayma, katarakt ve görme azlığı gibi sorunlar da retinoblastomun habercisi olabilir. Retinoblastom genetiktir ve bu türlerinde tümör çocuğun her iki gözünde de oluşur. Tümör, gözün dışına çıkarak çevre organlara ve kafa içine yayılabilir ve hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir.