Egzersiz Doğumu Kolaylaştırıyor

Çocuk
Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Fizyoterapist Menekşe Cengiz, gebeliğin zorluklarının egzersizle aşılabileceğine dikkati çekerek, pilates veya gebelik yogas...
EMOJİLE

Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Fizyoterapist Menekşe Cengiz, gebeliğin zorluklarının egzersizle aşılabileceğine dikkati çekerek, pilates veya gebelik yogasının güvenilir egzersizler olduğunu belirtti.

Cengiz, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda kadınların çeşitli egzersiz programlarına ilgilerinin artması ile gebelik egzersizlerinin de özellikle estetik kaygılar taşıyan anne adayları arasında popüler hale geldiğini vurguladı.

Birçok bilimsel çalışmanın da, gebelikte yapılan egzersizlerin doğum öncesi ve sonrasında kadınlar için sadece fiziksel yönden yarar sağlamakla kalmadığını, anne adaylarının daha rahat bir hamilelik dönemi geçirmesini sağlayarak doğumu da kolaylaştırdığını gösterdiğini kaydeden Cengiz, gebelikteki egzersizin yararlarını şöyle sıraladı:

”Dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler, anne adayının kilo kontrolünü sağlar, dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur, doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
Egzersiz, sosyal etkileşimin sağlanması, sosyal ve psikolojik açıdan iyilik hissinin artırılmasına katkıda bulunur, doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar, doğumu kısaltmaya yönelik potansiyelin geliştirilmesine yardımcı olur, gebelik diyabeti (şeker) olasılığının önlenmesinde önemlidir, doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.’

Cengiz, kalp-damar, solunum, böbrek ve tiroid hastalıkları, kontrol edilemeyen Tip1 diyabet, düşük, prematüre doğum (erken doğum), fetal büyüme geriliği (anne karnındaki bebekte büyüme geriliği) ve servikal yetmezlik (rahim ağzı yet­mezliği) öyküsü, hipertansiyon (yüksek tansiyon), vajinal kanama, fetal (bebek) hareketlerin azalması, anemi (kansızlık), makatla geliş, plasenta previanın (bebeğin eşinin aşağıda olması) ise egzersizin sakıncalı olduğu durumlar olduğuna dikkati çekti.

Düzenli egzersiz yapanlara da önerilerde bulunan Cengiz, ”Egzersize başlamadan önce fizyoterapistinize ve doktorunuza danışın" dedi.

Cengiz, karın ve kasık ile sırt ağrılarında, vajinal kanamada, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, çarpıntı veya taşikardide, yürüme güçlüğünde de egzersizin bırakılması uyarısında bulundu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107