Çocuklara Yaşına Göre Sorumluluk Yükleyin

Çocuk
Bugünün çocukları yarının yetişkinleri olacak. Peki çocuklar sorumluluk almaya hazır mı? Kimi aileler ‘ders çalış başka bir işe karışma’ diyerek günlük hayata ait sorumluluk vermezken kimi...
EMOJİLE

Bugünün çocukları yarının yetişkinleri olacak. Peki çocuklar sorumluluk almaya hazır mı? Kimi aileler ‘ders çalış başka bir işe karışma’ diyerek günlük hayata ait sorumluluk vermezken kimisi de çocuğun yaşını aşkın görevler veriyor.

Doğrusu, çocuğa yaşına göre sorumluluk yüklemektir. Çocuğun bir taraftan ders çalışması bir taraftan da yaşına uygun ev işlerinde beceri kazanması gerekir. Bu sorumlulukların yerine getirilmesi çocuğun kişilik gelişimiyle doğrudan ilişkilidir.Yaz aylarında çocuklar ve gençler aileleriyle daha fazla zaman geçiriyor.

Aileler bu durumu fırsat bilerek, onların sorumluluk duygusunu geliştirebilir. Çocuklara sorumluluk yüklerken yaşına uygun görevler vermek ve zaman içinde sorumluluklarını artırmak gerekir.

Anne-babaların çocuklarını yetiştirirken önem vermeleri gereken konulardan biri onların sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmeleridir.

Bu konuda her ailede farklı yaklaşımlar izlenmektedir. Bazı anne-babalar çocuk ve gençlerden yaşlarının üstünde bir olgunluk beklentisi içinde olurken bazı anne-babalar da tam tersine aşırı ihmalkâr bir yaklaşım sergiliyor.

Bilhassa çocuklarının tahsil yapmasına büyük önem veren ailelerde çocuk ve gençlerin sorumluluk sahibi olması konusundaki bütün beklenti akademik başarı yönünde olurken ev içi sorumluluklar ve sosyal sorumluluklara daha az odaklanılmakta, bu da bireyin sağlıklı gelişmesini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Bazı ailelerde ise tam tersi bir yaklaşım sergilenmekte, çocuk ve gençlerden ev işleri kardeşlerinin bakımı ya da evin bütçesine katkıda bulunma gibi konularda sorumluluk beklentisi daha fazla olup akademik ve kişisel gelişim ihmal edilmektedir.

Bu sorumlulukların kazandırılması konusundaki tutumlar ise her ailede değişmektedir. Baskıcı, demokratik, aşırı koruyucu, aşırı ilgili ya da ihmalkâr tavırlar sorumlulukların kazandırılması konusunda farklı sonuçlara yol açmaktadır.

Anne-babaların eğitim ve gelir seviyeleri arttıkça eğitime ve akademik gelişmeye verdikleri önem de artmaktadır. Bununla beraber ergenlik çağına gelindiğinde çocuk ve gençlerin sorumluluk kazanması konusunda hata yaptıklarını düşünen birçok anne-baba var.

Bu anne-babalar çocuklarının okul ve ders çalışma dışındaki sorumluluklarını yerine getirmekten uzak durmalarından yakınıyor. 15 yaşına geldiği halde söküğünü dikemeyen, kıyafetlerini ütüleyemeyen, elde çamaşır yıkamasını bilmeyen şehirli gençlerin sayısı gittikçe artıyor.

Anne-babalar rehber olmalı

Sorumluluklarını kazanırken çocuk ve ergenin yaşını ve kişilik özelliklerini dikkate almalıdır. Küçük yaşlardan itibaren küçük sorumluluklar alıp gittikçe daha büyük sorumluluklar almasına özen göstermelidir.

Çocuk ve ergenlerden bir şey isterken yaşları, kişilikleri ve ilgileri dikkate alınmalıdır. İlgileri doğrultusunda daha fazla sorumluluk verirken ilgi alanlarında olmayan konularda da beceri ve yeteneklerinin gelişmesine özen gösterilmeli, bu konuda daha kararlı ve sabırlı bir yol izlenmelidir.

Dikiş dikmek, bulaşık yıkamak, ütü yapmak, yemek yapmak gibi el becerisi gerektiren işlere küçük yaşlarda başlamak bazı riskler taşırken aşırı koruyucu davranış, hatalar karşısında şiddetli tepkiler belli becerilerin kazanılması ya da sorumlulukların kazanılmasında geç kalınmasına sebep olmaktadır.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/