Uzmanlar, ailelere, çocuklara hediye alma işleminin, önceki armağanı tüketme süreci dikkate alınarak belirli zaman aralıkları ile yapılmasını öneriyor.
Malatya Devlet Hastanesi psikoloğu İzzet Güllü, her çocuğun kendine özgü bir dünyasının olduğunu belirterek, "Her çocuk doğuştan üstün bir potansiyele sahiptir ve öğrenme heyecanıyla doğar. Çocuğun doğuştan getirdiği öğrenme heyecan, istek ve motivasyonunu anne-babalar, okul ve toplum bozar." dedi.
Çocuklara sık sık hediye almanın da zamanla tatminsizlik, çabuk öfkelenme, ani duygu değişimlerine yol açtığını belirten Güllü, "Çocukları hediyeye boğmak anlamına gelebilecek davranışlar bir doyumsuzluk hali oluşturmaktadır. Bu sorun, zamanla yapısal bir sorun haline gelmektedir. İlgide azalma, yoğunlaşmada sorun yaşama, dikkatte kolayca kayma, bir şeyle ilgilenirken aynı anda başka şeyi de düşünme (zihin dağınıklığı, çatallı düşünce) türü sorunlara neden olabiliyor." diye konuştu. Güllü, bu hatalı yaklaşımların çocukta ‘sabırsızlık, çabucak kızma, ani duygusal değişkenlikte artış, tatminsizlik, öfke hatta şiddete yatkınlık’ gibi negatif kişilik özelliklerinin edinilmesinde ciddi rol oynadığını aktardı.
Zaman