Çocuklara ninni söylemenin faydaları

Çocuk
Çocuklara ninni söylemenin faydaları; Çocukların ve özellikle bebeklerin yetiştirilmesinde geleneksel olarak görülen bazı şeyler vardır. Bunlardan biri de bebek ninnileri olmuştur. Her ne kadar günümü...
EMOJİLE

Çocuklara ninni söylemenin faydaları;

Çocukların ve özellikle bebeklerin yetiştirilmesinde geleneksel olarak görülen bazı şeyler vardır. Bunlardan biri de bebek ninnileri olmuştur.

Her ne kadar günümüzde bebeklerine doğrudan ninni söylemek yerine annelerin bu ninnileri daha çok telefonlardan açtığı görülse de yine de bebek ninnileri annelerin bebekleriyle iletişimlerini kuvvetlendirmelerinin en önemli yoludur.

Erken yaşlarda bebeklerin beyin gelişimlerinde elbette ki uyaranların yadsınamayacak ölçüde önemli etkisi vardır. Bebeğinize ne kadar çok uyaranla hitap ederseniz onların beyin gelişimlerine o kadar çok katkıda bulunmuş olursunuz.

Neden ninniler daha faydalı?

Ninnilerin neredeyse hepsinin müzik çeşidi olarak hafif ve dinlendirici olduğunu fark etmişsinizdir. Bu tip müzikler dinlemek bebeğin kendini daha huzurlu ve mutlu hissetmesini sağlar.

Her ne kadar beyni henüz gelişse de bebeklik çağında bile müzik insan beyninde inanılmaz büyük bir etkiye sebep olur.

Müzikle erken tanışan çocuklarda ise analitik düşünmenin temelleri daha erken atılmaya başlanacaktır. Zira, duyduğu müzik bebeğin beyninde bazı şeyleri tetikleyecek ve bebek bunları anlamlandırmak için beynini çalıştıracaktır. Dolayısıyla, bebeğin beynini doğrudan ve olumlu bir şekilde uyarması nedeniyle müzik ve özellikle ninnin bebeğin gelişimindeki etkisi oldukça olumlu olacaktır.

Ninni, bebeğin duygu durumuna da olumlu katkı sağlar.

Yapılan araştırmalarda ninni dinleyen ve müzikle haşır neşir olan bebeklerin daha az ağlama krizleri yaşadığı ve daha az hırçın davranışlar sergilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Bunun nedeni olaraksa dinlendirici müziğin bebeğin beynini rahatlatması olduğu düşünülebilir. Anne karnındayken duyduğu müzikleri doğum sonrasında da duyan çocukların dünyada kendilerini en güvende hissettikleri yer olan anne karnında gibi hissettikleri ve bu nedenle hırçın davranışlar göstermedikleri tespit edilmiştir.

Duygusal gelişimle birlikte fiziksel gelişim için de ninniler oldukça faydalıdır.

Özellikle anne karnında başlayan müzik deneyimleri çocukların müzik hafızasını arttırır ve kulak gelişimini olumlu etkiler. Bebekler için en önemli iki uyaran tipinden biri olan seslere karşı oldukça hassas olan bebeğin ritim duygusu da gelişim gösterir.

Ayrıca ninni söylenen çocukların beyin gelişimlerinin söylenmeyenlere göre çok daha erken başladığı ve daha hızlı olduğu da bir diğer gerçektir.

Peki, bebeklere ninni söylemenin doğru yolu nedir?

Tabii ki bu kadar çok faydasına rağmen ninni söylemenin bazı sakıncaları da olabilmektedir. Bunların ilki, özellikle sadece uyurken ninni söylenen çocukların bir müddet sonra uyumak için sürekli ninni söylenmesine ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle geceleri uyanan çocukların da tekrar uyumaları için ninni duymaya ihtiyaçları olabilir.

Bunu engellemek için çocukların uyuyacakları her zaman ninni söylemeyin. Bununla birlikte ninniyi sadece uyumaları için de söylemeyin. Bu sayede çocuğunuzun ninni ile uykuyu bağdaştırmasını engellemiş olursunuz.

Bebeğe şarkı veya ninni söylerken daha çok anlamlı sözlere sahip olan şarkıları tercih etmek daha doğru bir yöntem olabilir. Neticede bebeğinizle ilk iletişiminiz ninni vasıtasıyla olacak ve bu iletişimle bebeğiniz konuşmak için ilk sesleri duymuş olacaktır.

Ninni söyleyerek çocuklarınıza sağlayabileceğiniz bir diğer fayda da onların psiko – motor gelişimlerine de fayda sağlamaktadır.

Sonuç olarak ninni söylemek, bebeklerin anneleri ile bebeklik dönemlerinde iletişim kurmalarının en sağlıklı yoludur.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107