Çocuklar Kavga İstemiyor

Çocuk
Aile içi şiddet ve kavgayla tanışan çocuklarda, davranış ve uyku bozuklukları oluştuğu belirtildi. Bu bozuklukların kimi zaman ileri yaşlarda da sürdüğüne ve onarılması güç sorunlara neden olduğuna di...
EMOJİLE

Aile içi şiddet ve kavgayla tanışan çocuklarda, davranış ve uyku bozuklukları oluştuğu belirtildi. Bu bozuklukların kimi zaman ileri yaşlarda da sürdüğüne ve onarılması güç sorunlara neden olduğuna dikkat çekildi.

Anne ve babaları sık sık kavga eden çocukların, edindiği olumsuz izlenimleri uzun süre üzerinden atamadıkları bildirildi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Belma Ağaoğlu, anne ve babaların ev içinde yaptığı kavgalardan olumsuz etkilenen çocukların ruhsal durumlarının bozulduğunu söyledi.

Çocukların, özellikle şiddeti içeren kavgalardan uzak tutulması gerektiğini ifade eden Prof. Belma Ağaoğlu, “Sık sık anne ve baba kavgası görerek ruh sağlığı bozulan çocuk, özgüven duygusu da kazanamıyor. Bu nedenle, özellikle şiddet içeren kavgalar ve sert tartışmalar çocukların önünde yapılmamalıdır” diye konuştu.

Çocuklar Mutluluk İstiyor
Prof. Belma Ağaoğlu, çocukların, anne ve babalarını sürekli mutlu ve huzurlu görmek istediklerini kaydetti. Tartışma ve kavga görmeyen çocukların, “insana güvenme, başkasını sevme ve kendi başına iş yapma” yetilerinin istenilen düzeyde geliştiği görüşünü savunan Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Çocukları kandırmak çok zor, hatta mümkün değil. Çocuk, kavganın uzlaşmaya varacağına inandığı zaman fazla etkilenmiyor. Çünkü, mutluluk ve huzur istiyor. Fiziksel şiddetin artmasından ve kavganın içeriğinden çok etkilenen çocuklar, aşırı korkuya kapılabiliyorlar.
      
Uyku Bozuklukları
Aile içi şiddet ve kavgayla tanışınca depresyona giren çocuklarda, davranış ve uyku bozuklukları oluşuyor. Bu bozukluklar, ileri yaşlarda da devam edebiliyor ve onarılması güç problemler ortaya çıkıyor.” Belma Ağaoğlu, tartışmalardan daha çok etkilendikleri gözlenen kız çocuklarının, ilerideki yaşlarda kavgaya meyilli olduğunu, az etkilenen erkek çocukların ise suskun ve içine kapanık duruma geldiğini sözlerine ekledi.