Çocuklar Cenaze Törenine Katılabilir Ama

Çocuk
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Merkezi Psikolojik Danışmanı Cumhur Çırnaz, doğum gibi ölümün de bir gerçek olduğunu belirterek, "Çocuklar da cenaze törenine katılabilir ancak b...
EMOJİLE

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Merkezi Psikolojik Danışmanı Cumhur Çırnaz, doğum gibi ölümün de bir gerçek olduğunu belirterek, "Çocuklar da cenaze törenine katılabilir ancak bu konuda ön hazırlık yapılması şart" dedi.

Konu ile ilgili İHA’ya özel açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Merkezi Psikolojik Danışmanı Uzman Cumhur Çırnaz, doğum gibi ölümün de bir gerçek olduğunu belirterek, "Ölüm yaşamın temel gerçeklerinden bir tanesi. Biz de duygusal bir toplumuz ve ölüm olayları gerçekleştiği noktada tüm toplumlarda olduğu gibi bizim de birtakım toplumsal törenlerimiz oluyor. Cenaze törenleri de ortak acılarımızı paylaştığımız bir alan. Medyada izlediğimiz bazı cenaze törenlerinde çocukların acı çektiğini görüyoruz. Biz bu durumda duygusal yaklaştığımız için çocuğun acı çekmemesi üzerinden konuya yaklaşıyoruz. Aslında böyle yaklaşmamamız gerekir. Çünkü bu yaşamın ve doğanın bir gerçeği. Tabii ki çocuklarımızın da gerçeğin olduğu bu cenaze törenlerine katılması gerekiyor. Fakat bundan önce bir ön hazırlık yapılması şart. Örneğin vefat eden kişi ile ilgili çocuğa duygusal anlamda en yakın olan kişinin açıklama yapması gerekir. Tabii bu açıklama çocuğun yaş dönemine göre olmalı.

‘Çocuğu cenazeye götürmeyelim. Bu acıyı görmesin’ denmesini desteklemiyoruz. Nasıl doğum olayını çocuğumuzla paylaşıyorsak ölüm de yaşamın bir gerçeği, onun da paylaşılması gerekir. Çocuğu esas etkileyecek olan husus bu durumun ondan gizlenmesi ve söylenmemesidir. Eğer biz onu cenazeye götürmezsek ve bunu onunla paylaşmazsak öfkesinin artmasına sebep olabiliriz. Diyebilir ki, ‘Bu süreci benimle niye paylaşmadınız, beni niye götürmediniz?’ O nedenle anne-babaların buna çok dikkat etmesi gerekir" dedi.

Son şehit cenaze törenlerinde çocukların babalarının tabutlarına sarılmasının gelecekte üzerlerinde bir etki bırakıp bırakmayacağı konusundaki soruları da cevaplandıran Cumhur Çırnaz, "Öncelikle ölümün bir gerçek olduğunu kabul etmek gerekiyor. Şehit cenaze törenlerindeki çocukların tabutların üzerine sarılması aslında duygusal bir sürecin parçası. Esas olan, çocuğa bu durumun yetişkinler tarafından nasıl açıklandığı. Buradaki önlem, ‘Çocuğu cenazeye almayayım’ olmamalı. Buna katılmalı. Ölümden sonra bir yas süreci var. Cenaze de bu yas sürecinin en önemli parçalarından bir tanesi. Çocuklar genelde 3 yaşına kadar ölüm kavramını algılayamıyor. Bunu ne yazık ki cenaze törenlerinde görüyoruz. Çok farkında değiller durumun. 3 yaşından sonra bunu sorgulamaya başlıyorlar. Genelde 10-12 yaşında tam olarak ne olduğunun farkına varıyorlar. Bence çocuklar bu acı ile yüzleşmeli. Tabii bu yüzleşme sürecinde yetişkinlerin çocuklara bunu aktarma durumu çok önemli. Bu aktarım, psikolojik destekle de yapılabilir" ifadelerini kullandı.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/