Çocukluk döneminde yeterli miktarda et ve süt ürünleri tüketmeyen çocukların boyu kısa kalıyor. Büyüme çağındaki çocukların günde iki su bardağı süt ile 3 köfte kadar et tüketmesi tavsiye ediliyor. Protein bakımından zengin olan et ve süt ürünleri çocuklarda yeni doku ve kemik gelişiminde etkili oluyor. Amerikan Hastanesi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nihal Memioğlu, büyümenin anne karnında başlayıp ergenliğin sonuna kadar devam eden bir süreç olduğunu söylüyor. Dr. Memioğlu, büyüme kapasitesinin genetik olarak belirlendiğini ancak başta beslenme olmak üzere pek çok faktörün büyümeyi etkilediğini belirtiyor.
Çocuğun normal bir şekilde gelişip büyüyebilmesi için yeterli miktarda alınmasına önem gösterilmesi gereken besin grupları bulunuyor. Öncelikle kaliteli protein olarak kabul edilen et ve yumurta tüketiminin denetlenmesi gerekiyor. Çocuklar, gelişme çağında yeni doku yapımı ve hasarlı doku tamiri için günde en az bir yumurta ya da 3 köfte kadar ete ihtiyaç duyuyor. Kemik büyümesi ve sağlığı yönünden de günde 2 su bardağı süt ya da süt ürünü çocuğun ihtiyacını karşılıyor. Ergenlik döneminde ayrıca kalsiyum takviyesine ihtiyaç duyulabiliyor. Normal bir büyüme ve çocuk gelişiminde D vitamini, demir ve çinkonun da yeterli alınması gerekiyor. Güneşten yeterince yararlanamayan çocuklarda D vitamini eksikliğine rastlanıyor.
DÜZENLİ UYKU, BESLENME KADAR ÖNEMLİ
Uyku, metabolizmanın dengelendiği, doku yenilendiği ve hormonların yoğun bir şekilde salgılandığı bir zaman dilimi. Yetersiz gece uykusu, büyümeyi olumsuz etkiliyor. Fiziksel aktiviteler ise kemik ve kas gelişimi yönünden önem taşıyor. Fiziksel aktiviteler kalp-damar sağlığını da olumlu etkiliyor.