Çocuğunuzu ev kazalarından nasıl korursunuz?

Çocuk
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak çocukları ev kazalarından korumak için önemli ipuçları verdi. Bebek ve çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ev kazalarıdır. Basit g...
EMOJİLE

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak çocukları ev kazalarından korumak için önemli ipuçları verdi.

Bebek ve çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ev kazalarıdır. Basit gibi görünen ev kazaları kimi zaman ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Çocukları, meleklerin koruduğunu düşünerek korumasız bırakmak yerine ebeveynlerin gerekli önlemleri alması ve ilk yardım konusunda bilinçlenmesi gerekiyor. Kadın ve Kadın’ın haberine göre,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak, bebeklerde ilk yardım hakkında bilgi verdi.

Nazar boncuğu iğneleri ve pilli oyuncaklara çok dikkat edilmeli

Özellikle 3 yaş altı çocuklar küçük oyuncak parçalarını yutabilmektedirler. Bunun için ebeveynler, oyuncaklar üzerindeki “3 yaşından küçükler için riskli” uyarılarını ciddiye almalıdırlar. Çocukların oyuncakları arasında uzun ip, boyun bağı ve lastik gibi boğulmasını neden olacak nesneler olmamalıdır. Emziklerin plastik kısımlarının sabitliği kontrol edilmelidir. Bebeklere nazar boncuğu gibi süs malzemelerini asmak için iğne, çengelli iğne kullanılmamalıdır. Pilli oyuncaklar da tehlikeli olabilmektedir. Özellikle madeni para şeklinde pilleri çocuklar kolaylıkla yutabilirler.

Bebeğiniz 50 cm’den yüksek bir noktadan yere düşerse mutlaka doktora başvurun

Yataktan veya koltuktan düşme her bebeğin başına gelebilmektedir. 4. ay ve daha büyük bebekler önünde koruması olmayan yatak veya koltukta yalnız bırakılmamalıdır. Düşülen mesafe 50 cm’den yüksek ve zemin sert ise; bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. 50 cm’den daha alçak mesafeden düşen ve yumuşak bir zemine düşen bebeklerde kusma ve bilinç değişikliği oluyorsa acil servislere götürülmeleri uygun olur. Çünkü bu nedenle çocuğunuzda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Kusma ve bilinç değişikliği olmuyorsa ilk 4 saat evde gözlenebilir.

Çocukların yanında ilaç içmeyin

Evde çocukların boyunun ulaşacağı yerlerde kesinlikle ilaç ve temizlik maddeleri bulundurulmamalıdır. Çocukların her şeyi taklit etme isteği düşünülerek yanlarında ilaç içilmemelidir. Banyo ve mutfaklarda genellikle tezgah altlarına konan temizlik maddeleri en sık ev içi zehirlenme nedenlerindendir. Çamaşır suyu, sıvı deterjan gibi temizlik maddeleri asla su bardağı gibi günlük kullanılan kaplara konulmamalıdır.

Boğaza kaçan cisimler ölüme neden olabilir

Fındık, ceviz, badem ve çekirdek gibi çiğnenmesi zor kuruyemişler 3 yaş altı çocuklara mutlaka ezilerek verilmelidir. Bu tür gıda ve cisimlerin boğaza kaçması ve yutulamaması durumunda ani ölümler yaşanabilir. Boğazına kaçması durumunda çocuğun yüzü yere gelecek baş aşağı şekilde tutularak göğüs kafesine baskı uygulanarak yabancı cismin çıkması kolaylaştırılabilir. Eğer bebeğin burnuna bir cisim kaçmışsa, çıkarmaya çalışılmamalı ve hemen doktora götürülmelidir. Bilinçsiz bir müdahale, kaçan cismi daha derine itilebilir ve boğulmaya yol açabilir.

Elektrik çarpmasına karşı önleminizi alın

Elektrik prizleri küçük çocuk olan evlerde mutlaka priz koruyucu ile kapatılmalıdır. Elektrik çarpmalarında yapılması gereken ilk şey ise mümkünse hemen elektrik kaynağını kapatmaktır. Kaynağı kapatmadan bebeğe dokunulmamalıdır; çünkü bu sizin de çarpılmanıza yol açabilir. Eğer kaynağı kapatmak mümkün değilse, elektrik geçirmeyen plastik veya tahtadan yapılmış bir araç ile elektrik kaynağını bebekten ve kendinizden uzaklaştırın. Bebek, elektrik kaynağından uzaklaştıktan sonra solunumu ve nabzı kontrol edilmelidir. Baygınlık veya yüzünün solması gibi şok belirtiler varsa; başı gövdesinden biraz alçakta, bacakları ise yukarıda olacak şekilde yatırılmalıdır.

Çocuğunuz 5 yaşından küçükse banyoda yalnız bırakmayın

Yürüteç, ev kazalarını artıran en tehlikeli araçların başında gelmektedir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Özellikle 5 yaş altı çocuklar banyoda yalnız bırakılmamalıdır. Su dolu kova veya küvet içine kafa üstü düşüp, çıkamama durumunda ölümcül sonuçlar oluşabilir. Islak zeminde kayıp sert zemine çarparak kafa travmaları da engellenmesi mümkün kazaların başında gelmektedir. Köşeleri cam veya benzeri sert cisimlerden oluşan ev eşyalarına mutlaka plastik köşe koruyucuları eklenmelidir.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107