Çocuğunu Seven Güvenli İnternete Geçmeli

Çocuk
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), "çocukların ve gençlerin internetteki ‘zararlı’ içeriklerden korunmaları" amacıyla geliştirdiği "güvenli internet&quo...
EMOJİLE

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), "çocukların ve gençlerin internetteki ‘zararlı’ içeriklerden korunmaları" amacıyla geliştirdiği "güvenli internet" hizmeti toplumun birçok kesimi tarafından takdir ediliyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen, "İnternette karşılaşılan zararlı içerikler nedeniyle ülkemiz kullanıcılarından yıllık ortalama 100 bin şikâyet alıyorduk. Aileler bizden, çocuklarını bu ortamlardan kurtarmamızı istiyordu. Bundan sonra ‘güvenli internet’i tercih eden bütün aileler böyle bir talepte bulunmayacak. Çünkü internete güven geldi, zararlı içeriğe sahip siteler engellendi." diyor. "Çocuğunu düşünen herkes bu güvenli internet hizmetinden faydalanmalı." diyen Nihat Şen, "Güvenli interneti tercih eden aile, çocuğum bilgisayarda ne yapıyor diye merak etmeyecek. Çocuk profilinde yer alan siteler, eğitici öğretici içeriklere sahip. Güvenli internet, çocuğun eğitimine de katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullanıyor. İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ise "Güvenli internet hizmetine geçen aileler, kısa zamanda çocuklarının eğitim içerikli sitelere yönlendiğini görecekler." diyor.
 
Aileyi Koruma Derneği (AKODER) Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Çoban da internetin kocaman bir dünya olduğunu hatırlatarak ailelerin çocuklarını tek başına internetteki zararlı içeriklerden korunmasının mümkün olmadığını dile getiriyor. Çoban, "Çocuklar internette ödev araştırırken bile müstehcen, kumar, şiddet içeren içerikler ile karşılaşıyor. Aileler bunun önüne ancak güvenli internet ile geçebilir." şeklinde konuşuyor.
 
Fatih Üniversitesi öğretim görevlisi uzman pedagog Adem Güneş ise, "Herkes çocuğunu sever, fakat çocuğuna duyarlı olan aileler acilen güvenli internet hizmetine geçmeli." diyor. İnternet sayesinde çocukların vaktinden önce dürtüsel kaynaklarla (müstehcen içerikler) tanıştığını dile getiren Güneş, "Mesela 9 yaşındaki çocuk müstehcen içerikli bir siteyle tanıştı, oraya girmeye başladı, o site o çocuğa bir dürtü vermiş oldu. Daha sonra çocuğun bu dürtüyü terk etmesi oldukça zor. Vaktinden önce çocuğun bu takım dürtüler alması o çocuğun ailesi ile çatışmasına sebep olabilir. Güvenli internet bu problemin önüne geçiyor, çocuğa sağlıklı bir internet ortamı sunuyor." ifadelerini kullanıyor.
 
Çocuğun gelişim dönemine ve iradesine hangi sitenin uygun olup olmadığını bilemeden koca bir deryanın içine girdiğini belirten Adem Güneş, "İnternet şu anda çocuğun gelişim dönemlerine uygun kategorize edilmiş bir mekanizma değil. Dolayısı ile aileler hangi yaş grubundaki çocuğun hangi siteler ile muhatap olacağını bilemiyor. Güvenli internet hizmeti ise çocuk profili ile çocukların gelişimine ve iradesine uygun siteler sunuyor." şeklinde konuşuyor.

Zaman