Çalışan annelerin giderek arttığı günümüzde bazı ebeveynler, evlatlarını aile büyüklerinin yanına bırakıyor.
Kimi aileler ise rahat çalışabilmek için çocuğunu başka bir şehirde yaşayan aile büyüklerine gönderiyor. Bu durum bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Anne ve baba, çocuğuna yeterli zaman ayıramadığında aralarında yeterli güven ilişkisi kurulamıyor. Böylece çocukta depresyon, agresiflik, içe kapanım, uyum sorunları, alt ıslatma, çiş kaçırma, kekemelik gibi davranış sorunları görülebiliyor. Ayrıca çocuklardan birisi ailenin yanında, diğeri farklı bir yerde olduğu durumda aileye karşı kızgınlık, kardeş kıskançlığı, suçluluk duyguları, daha yoğun yaşanıyor.
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği’nden Çocuk Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, çocuğun temel güven duygusunu ailesinden, özellikle bakım veren kişiden aldığını belirtiyor. Anne-babanın çalıştığı bazı ailelerde, çocuğun aile büyüklerinin yanında büyüdüğünü hatırlatan Sayım, "Anne ve baba çocuk için güveni temsil eder. Bu konuda ilk dönemlerde annenin rolü daha etkinken, 3 yaştan sonra babanın rolü de daha fazla önem kazanmaya başlar. Ebeveynlerin sorunları, çocukla kurdukları ilişkinin kalitesini etkiler. Örneğin, anne baba ve çocuğun ayrı olması durumunda ebeveynler çocuğa yeterli zaman ayıramayacaktır. Güven içeren bir ilişki kurulamazsa çocukta depresyon, agresiflik, içe kapanım, uyum sorunları, alt ıslatma, çiş kaçırma, kekemelik gibi davranış sorunları görülebilir." uyarısında bulunuyor.
Çocuk ve ergen psikoloğu Aynur Sayım, çok önemli bir sorun yoksa çocuğun ait olduğu yerin anne-babasının yanı olduğunu vurguluyor. Çocuğun sosyal ortamlarda bulunmasını da tavsiye eden Sayım’a göre, çocuk sürekli büyüklerle bulunmamalı. Ona yaş düzeyine uygun ve kısa açıklamalar yapılmalı. Ebeveyn ile bakım veren kişiler ortak tutum sergilemeli.
Zaman