Bilgisayar oyunlarını yasaklamak çözüm olur mu?

Çocuk
Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kezban Tepeli, bilgisayar oyunlarının çocukların gerçek yaşamda da şiddeti normalleştirmesine neden olduğunu...
EMOJİLE

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kezban Tepeli, bilgisayar oyunlarının çocukların gerçek yaşamda da şiddeti normalleştirmesine neden olduğunu belirterek, “Bu oyunlar, zorbalık, küfür etme, akranlara veya kardeşlere dayak atma gibi eğilimlerin artmasına yol açmaktadır” dedi.

Tepeli, AA muhabirine, oyunların çocuğun kişiliğinin gelişiminde ve eğitiminde önemli yer tuttuğunu söyledi.

Oyun algısının farklılık gösterdiğini, çocukların en büyük tutkusunun bilgisayar olduğuna işaret eden Tepeli, “Bilgisayar oyunlarının artarak bağımlılık oluşturan doğası, ebeveynleri söz konusu oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri hakkında endişelenmeye sevk ediyor. Ailelerin çoğu, çocuklarını bilgisayarın başından kaldıramamaktan, olmayanlar ise çocuklarının eve bilgisayar alma yönündeki ısrarlarından şikâyet ediyor” diye konuştu.

Bilgisayar oyunları şiddeti normalleştiriyor

Tepeli, şiddet içeren oyunların giderek artmasının ebeveynleri endişeye sevk ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bilgisayar oyunlardaki şiddet, çocuğun gerçek yaşamda da bunu normal görmesine sebep olmaktadır. Daha sonra çocuklar, aynı şiddet içeren hareketleri günlük yaşamında da kullanmaktadır. Bu oyunlar, zorbalık, küfür etme, akranlara veya kardeşlere dayak atma gibi eğilimlerin artmasına yol açmaktadır.”

“Yasak, çözüm değil”

Bilgisayar oyunlarını yasaklamanın gerçekçi olmayacağını anlatan Tepeli, insanlarda yasaklara karşı merak ve öğrenme duygusu uyandığını dile getirdi.

Tepeli, yasaklamanın çözüm olmadığını, bunun yerine çocuklara bilgisayarın doğru kullanımının öğretilmesi gerektiğine işaret ederek, “Her konuda olduğu gibi bilgisayarla ilgili de bazı kurallarımızın olması gerekir.  Aileler, uygulamayacakları kuralları koymamalı, koydukları kuralın da arkasında durmalıdır” ifadesini kullandı.

Doğru yöntemler kullanıldığı takdirde bilgisayar oyunlarının çocukların gelişimine birçok katkısı olabileceğini vurgulayan Tepeli, zaman yönetimi, mesajları doğru algılama, eleştirel düşünme, görsel beceri artışı, zihinsel kapasiteyi yükseltme, stres altında soğukkanlı kalabilme becerisi gibi özellikler kazandırılabileceğini sözlerine ekledi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107