Bebeklerimizi güvenle büyütmek için yapmamız gerekenler…
1. 11 ayın altındaki bebeklerde ebeveyn yatağında havasız kalma riski bebek karyolasına göre 40 kat daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle ebeveynin çok yorgun, uykusuz olduğu zamanlarda bebeğin üzerine yuvarlanma riski çok daha yüksektir.
2. Küçük bebeğiniz ile 2-3 yaşındaki çocuğunuzu yan yana aynı yatakta yatırmayın. Büyük kardeş bebeğin üzerine doğru dönüp bebeği havasız bırakabilir.
3. Bebeğinizi sırt üstü yatırın. Bakımından sorumlu diğer kişilerinde bu kurala uymasını sağlayın. Sırt üstü yatmaya alışık bebekler, yüz üstü yatırıldığında ani bebek ölümü sendromu 20 kat artmaktadır.
4. Yatağın çarşafının yatağa sıkı sıkıya geçirilmiş olduğundan emin olun.
5. Yatağın karyolaya sıkı sıkıya girdiğinden emin olun.
6. Bebeği karyolaya yatırdığınızda, karyolanın içinde hiçbir obje olmadığından emin olun.
7. Battaniye veya yorgan ağız ve burnu kapatıp havasız kalmasına sebep olabileceğinden, yerine tek parçalı uyku tulumu kullanın.
8. Bebeği yumuşak, tüylü yüzeye veya su yatağına kesinlikle yatırmayın.
9. Bebeği karyolaya yatırdığınızda, karyolada yastık, yumuşak oyuncak vb. objeler olmadığında emin olun.
10. Şilteye kesinlikle naylon poşet geçirmeyin
11. Bebeğin oda sıcaklığı 20-22 derece ısıda olmalıdır.
12. Bebek karyolası içinde sıcak su torbaları veya elektrikli battaniye kesinlikle kullanılmamalıdır.
13. Yana dönmemesi için kullanılan u şeklindeki yastıklar da boğulma tehlikesi içerdiğinden kullanılmamalıdır.
14. Bebeğin karyolada yattığı anlarda yan bariyerlerinin her zaman kilitli ve yükseltilmiş pozisyonda tutulu olduğunu kontrol edin.
15. Bebek uyuyorken, bebeğin boynuna-başına emzik bağı, kolye, baş bandı gibi boğulma tehlikesi yaratabilecek objelerin takılı olmadığı kontrol edin.
16. Bebeğiniz uykuda iken veya oyun parkında iken önlüğünün çıkartılmış olduğunu kontrol edin.
17. Karyolanın içinde- cibinlikte; nazar boncuğu, çengelli iğne, boncuk vb. küçük objelerin bulunmadığını kontrol edin.
18. Bebeğin özellikle uyku kıyafetlerinin bol olmamasına ve geç alev alan malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin.
19. Bebeğin emziğinde delik veya yırtık olduğunda hemen değiştirilmelidir.
20. Ellerini veya dizlerini hareket ettirebilmeye başladığında (ortalama 5 aylıkken) uzanıp tutup üzerine çekebileceğinden karyola üstündeki dönenceleri kaldırın. Çok kısa süreli kullanabilen bu dönenceler yerine tavana su bazlı boya ile resim yaptırabilirsiniz.
21. Bebek bir an bile yalnız bırakılmamalıdır.
22. Alt değiştirme ünitesinde bir anda dönebileceğinden alt değiştirme ünitesi minderine emniyet kemeri takın. Tüm gerekebilecek eşyaları bir eliniz bebeğinizin üzerindeyken diğer elinizle ulaşabileceğiniz mesafede olduğuna emin olun.
23. Alt değiştirme ünitesinin üzerinde bebeğin ulaşabileceği mesafede krem vb kozmetikler ile ilaç, makas vb. eşyaların olmadığından emin olun.
24. Bebek fazla dönüp hareketlenmeye başladığında ise alt değiştirme yere yakın- yerde yapılmalıdır.
25. Talk içeren bebek pudraları bebek soluyup ciğerlerine kaçıp zarar verebileceğinden kullanılmamalıdır.
26. Nemlendirici ve hava temizleyici kullanıyorsanız sıcak değil soğuk hava üfleyenler tercih edilmelidir.
27. Bebeğin odasında bir yazı tahtası bulundurun ve bebeğin ilaç kullanma miktar ve saatlerini bakımından sorumlu tüm kişilerin görebileceği şekilde not edin.
28. Masa- mobilya üstü hareketli- ayaklı aydınlatma elemanları yerine duvar veya tavandan aydınlatma tercih edilmelidir.
29. Kabloların sıva altı veya kanal içinden geçirilmesini sağlayın.
30. Tüm keskin-sert mobilya köşelerine köşe ve kenar koruyucu kullanın.
31. Elektrik prizlerine otomatik kapanır priz koruyucular kullanın.
32. Bebek karyolasının hava akımında olmamasına dikkat edin.
33. Bebek karyolasının pencere, perde, sarkan perde ipleri yakınında olmadığından emin olun.
34. Keskin sert kenarları olan dilimli radyatör gibi ısıtıcıları bebek çarpıp zarar görebileceğinden korumalı hale getirin, hareketli olanları da bebeği ulaşamayacağı yere kaldırın.
35. Mobilya ve duvar boyalarının kurşun bazlı boya içermediğinden su bazlı boya ile boyandığını kontrol edin.
36. Bebek odasında pencere ve balkon kapılarına çocuk emniyet kilidi takın.
37. Toz maytı üretebileceğinden duvardan duvara halı yerine ahşap veya temizlenebilir kauçuk oyun matı, yumuşak pvc gibi yüzeyler üzerinde yüksek derecede yıkanabilecek küçük boyutlu parça halılar tercih edilmelidir.
38. Bebeğin uyku ve oyun alanında televizyon, cep telefonu gibi manyetik etki yayan cihazları bulundurmamaya özen gösterin.
39. Bebeğin oda kapısına, menteşe tarafı ile kapının kapandığı tarafa parmak sıkışmasını önleyen koruyucular takın.
40. Tırmanıp devirebileceği mobilyaları ve yüksek gardolap gibi mobilyaları çocuk güvenliği ve deprem güvenliği açısından standartlara uygun sabitleme elemanları ile sabitleyin.
41. Ulaşabileceği seviyedeki çekmece ve dolap kapaklarına parmaklarını sıkıştırmaması ve tehlikeli eşyalara ulaşmaması için çocuk emniyet kilitleri ile güvenli hale getirin.
42. Sarkan perde iplerini bebeğin ulaşamayacağı şekilde yüksekte olacak şekilde tutun.
43. Bebeğiniz 18 aylık olduğunda veya boyu 85 cm’e geldiğinde bebek karyolasından aşağı sarkabilir veya ayağını dışarı atıp çıkmak isteyebilir. Artık karyola bu haliyle güvenli değildir. Mevcut bebek karyolasının ön bariyeri çıkartıp veya tek kişilik yetişkin yatağına geçirip, yataktan kontrolsüz düşmesini önlemek için 7-8 yaşına kadarki adaptasyon döneminde yatak bariyeri kullanın.
44. Evcil hayvanınızın bebeğin odasına girmesine izin vermeyin. Bebeğinizi evcil hayvanınızla bir an bile olsa yalnız bırakmayın.
45. Bebeğin ulaşabileceği mesafede topraklı saksıda çiçek bulundurmayın.
46. Oyuncaklarının yaşına uygun seçildiğine emin olun ve kırılıp zarar görmediğini sık sık kontrol edin. Abi ve ablanın oyuncaklarının bebeğin oyuncaklarına karışmadığından emin olun.
47. Kapaklı oyuncak sandıkları çocuk güvenliği açısından uygun değildir. Kapakları çıkartılmalı veya kapağına çocuk emniyet kilidi konulması sağlanmalıdır.
48. Bebeğinizi, 2-3 yaşındaki küçük çocuğunuzla yalnız başına bırakmayın.
49. Bebeğin odasına cam kapaklı dolap veya kapı yüzeyi ile aynalı yüzey olmadığından emin olun. Var ise pleksiglasla değiştirin veya kırılmasını güçleştiren dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi ile kaplayın.
Tüm ailelere sağlıklı, mutlu ve kazasız günler dilerim.
Haber365