Bebeğinizin dil gelişimini takip ediyor musunuz?

Çocuk
Çocuk Gelişim Uzmanı Büşra Satıcı, İnsan ve Hayat Dergisi’nde yayınlanan “Bebeklerin Dili” isimli makalesinde, bebeklerin konuşmaya başlamasının takibinin önemini anlattı. Satıcı, “Çocuğun konuşmaya b...
EMOJİLE

Çocuk Gelişim Uzmanı Büşra Satıcı, İnsan ve Hayat Dergisi’nde yayınlanan “Bebeklerin Dili” isimli makalesinde, bebeklerin konuşmaya başlamasının takibinin önemini anlattı.
Satıcı, “Çocuğun konuşmaya başlamasının gerekenden çok geç olması veya çok az kelime ile konuşması birçok hastalığın sebebi olabilir. Hatta bu aynı zamanda birçok hastalığın teşhisi için bir ipucudur. Bu yüzden ebeveynler,çocuklar konuşma becerisi edinirken süreci büyük bir dikkatle izlemeli ve aksayan yönler varsa farkına varmalıdır” dedi.
Ebeveynlerin bebeğinin yaşıtlarının durumuna göre değil, bilimsel verilere göre çocuklarını takip etmeleri gerektiğini belirten Satıcı, şu bilgileri verdi; “Hümeyra’nın kızı, Fatma’nın oğlu ile kıyaslayarak değil, verilere göre dikkat edilmelidir. Bunun içinde öncelikle çocukların dil öğrenimi hakkındaki araştırmalardan haberdar olmaları gerekir.”
Agulama Doğuştan Gelir, Sağır Bebeklerde Dahi Görülür 
Yeni doğan bebeklerin davranışlarının refleksif olduğunu dile getiren Büşra Satıcı “Bebekler sağır olsa, ailesi dahi sağır olsa sesle ilgili organları özürlü olmadığı müddetçe bütün bebeklerin seslerine benzer sesler çıkaracaktır. Bebeğin iki ile dört ay arasındaki dönem agulama dönemidir. Türkiye’de çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda ikinci ayda sözel iletişimin çok önemli olduğu görülmüştür. Bu aydaki sözel iletişim bebeğin dil gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yine bu aydaki sesleri sağır bebeklerinde çıkardıkları görülmüştür” diye konuştu.
Beş Yaşına Kadar Dil Gelişimini Takip Edin 
Satıcı, normal bir bebeğin beş yaşına kadar ki dil gelişimini ise şöyle anlattı; “Bebeklerin 12 ile 18 ay arasındaki sözler, genellikle aile tarafından anlaşılmaz durumdadır. Bebekler, 18 ayın sonuna doğru yaklaşık 50 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip olmaktadır. On sekiz ayından iki yaşına kadar ki süreçte ise bu dağarcığa “Anne Su”, “Baba Gitti” gibi iki kelimelik cümleler kurmaya başlar. 2-3 yaş arasındaki çocuk ise üç ve daha fazla kelimelik ifadeler kullanır. Dört yaşına gelen çocuk, artık kısa şiir, tekerleme ve bilmece gibi edebi türlerden zevk almaya başlar. Beş yaşına geldiğinde ise konuşması tamamen anlaşılır. Çok konuşur çok soru sorar ve yetişkinler gibi uzun cümleler kurmaya çalışır. Kendinin ifade etmeye, işlerini yapmaya başladığı için bebeklikten çıkmış artık çocuk olmuştur.” 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/