Uğruna canınızı verebileceğiniz, savunmasız, minik yavrunuzu tümüyle bir yabancıya teslim etmek pek de içe sindirilir bir durum değildir. Nitekim yaşam koşulları bizi buna mecbur ediyor. Siz yine de doğru zamanda, doğru seçimleri yaparak, tüm olumsuzluklardan kendinizi ve çocuğunuzu koruyabilirsiniz.
Peki bunu nasıl mı yapacaksınız?
9 ay karnınızda taşıdığınız sonrasında ise, önce gece uykularınızdan, ardından en özel zevklerinizden vazgeçtiğiniz bebeğinizi başka birine emanet etme zamanı geldi. Bebeğinizi geçici bir süre için de olsa "bırakmak" sizi de huzursuz ediyor mu? Bu ay ki dosya konumuz size yardımcı olabilir. Uzman Psikolojik Danışman Seçil Akaygün Cüntay konu hakkında: "Uzun bir beraberliğin ardından bebeğin bakıcıya bırakılması hem ebeveynler için hem de bebek için yeni bir başlangıç anlamına gelir. Her yeni başlangıç gibi de zaman zaman stres yaratan, karar alınırken üzerinde uzun uzun düşünülen bir süreçtir bakıcı seçimi. Bakıcıya ait özellikler ile bebeğin ihtiyaçları arasında iyi bir eşleşme olabilmesi için de bu zorlu sürece hazırlanmak hem bebek, hem ebeveynler hem de bakıcı ile yürütülecek profesyonel ilişkinin kalitesi için oldukça önemlidir." diyor ve devam ediyor:
Annenin ve çocuğun bakıcıya hazırlığı
Annelik, gebelikten itibaren artan hormonların da etkisi ile anne ve bebek arasında güçlü bir bağın oluştuğu, kadının bebeğine olan koruyucu tavırlarının gözlendiği bir süreçtir. Doğumdan itibaren, bebeğinize en iyi sizin bakacağınızı, başka birinin bebeğinize yeterince iyi bakım veremeyeceğini, hatta zarar verebileceğini düşünmüş olabilirsiniz. Böyle olunca da çocuğunuzu başka bir yetişkine emanet etmek, sizin için oldukça zor, sancılı, hatta zaman alan bir durumdur. Tekrar işe dönmek gibi zorunlu nedenlerden dolayı hızlanan bakıcıya emanet etme sürecinde, oldukça karmaşık duygular yaşamanız normaldir.
İşe döndüğünüz için bir yandan suçluluk hissederken, öte yandan ait olduğunuz role ve o rolün getirdiği özelliklere tekrar sahip olmak, doğum öncesi hayatınıza geri dönmek sizi mutlu edebilir.
Yaşadığınız başka bir kaygı ise, çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcıya dair olan şüphelerdir. Çocuğunuzun beslenmesi, temizliği, güvenliği konularında yeni tanıdığınız birine güven duymak konusunda çok ciddi endişeler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle de yaşadığınız suçluluk ve karışık duygular zaman zaman bakıcıya duyulan öfkeye dönüşebilir.
Çocuğunuz ile kurduğunuz güçlü ilişkinin bir başkası ile de kurulma ihtimali, annelerin tedirginlik yaşadığı başka bir konudur. Uzun süre zaman geçirilecek olan bakıcıya çocuğunuzun alışması, onu sizden daha çok sevmesi/tercih etmesi, hatta bakıcıya "Anne" demesi gibi endişeler, sizin hem çocuğunuzla hem de bakıcısıyla olan ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilir.
Tüm bu karmaşık duygular ise, çocuğunuzun da yeni gelen yetişkine nasıl uyum sağlayacağını belirler. Sizin endişeli, kaygılı, öfkeli ruh haliniz, çocuğunuzun da bir sorunun var olduğunu hissetmesine ve uyum sürecinin uzamasına neden olur, çünkü bebekler ve çocuklar yeni durumlara uyum gösterme sürecinde ebeveynlerinden gelen sinyalleri yorumlayarak hareket ederler.
Kendinizi hazırlayın
– Bakıcı ile çalışmaya karar verdiğiniz andan itibaren kendinizi başlayan yeni döneme hazırlayın.
– Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin. İletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kafanızda planlayın.
– Bunun profesyonel bir ilişki olduğunu unutmayın. Böylece olumlu/olumsuz aşırı duygu aktarımlarınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
– Önceliklerinizi belirleyin. Bu şekilde sizin öncelikleriniz bakıcınızın da önceliği olur ve siz kendinizi daha güvende hissedersiniz.
– Yolunda gitmeyen herhangi bir durum gördüğünüzde en baştan konuşun, "Zamana bırakalım nasıl olsa düzelir." şeklinde düşünerek zaman kaybetmeyin.
– Evin düzeninde bakıcı ile çalışmaya başlayınca nasıl olacağına dikkat ederek ufak değişikliklere başlayın.
– Bebeğinizi/çocuğunuzu bakıcı almadan en az 2 hafta önce hazırlayın. İhtiyacı olan güvenceyi ve asla terk edilmeyeceği duygusunu vermeyi unutmayın.
– Geçiş sürecinin yavaş ve yumuşak olması için elinizden geleni yapın. Bakıcıya çocuğunuzu birden bırakmak yerine birlikte zaman geçirin, çocuğunuzun eve gelen yetişkine sizin güvendiğinizi görmesine fırsat verin.
– Çocuğunuzun sizin çocuğunuz olduğunu, onun kurduğu en önemli ve güçlü bağın sizinle kurduğu bağ olduğunu unutmayın.
AktüelPsikoloji