Alerji ve saman nezlesi ile ilgili merak edilenler..
Alerjinin belirtileri nelerdir?
Alerjik astım nefes darlığı, hırıltı, özellikle gece gelen kuru öksürükle ortaya çıkar. Saman nezlesinin belirtileri burun tıkanıklığı, akıntı, nefes alamama, buna bağlı göz altlarında morarma, baş ağrısı, gibi şikayetlerdir. Cilt alerjileri ise, kaşıntı, ciltte kızarma ve kabarcıkların?ortaya?çıkması ile belirti verir. Alerji gözde ise gözler sulanır, kızarır ve kaşınır.
Mevsimsel alerjiler tedavi ister mi?
Saman nezlesi sıklıkla polenlere karşı meydana gelen bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Kişinin söz konusu mevsimi rahat geçirmesi amacıyla polen mevsimi başlamadan 2 hafta önce ilaç tedavisine başlanması ve mevsim süresince ilaçlarını kullanılması önerilir. Mevsim sona erdikten sonra ilaç tedavisi kesilebilir.
Alerji ilaçları alışkanlık yapar mı?
Alerji tedavisinde burun damlaları, spreyler ya da hap kullanılır. Spreyler ve burun damlalarının bir bölümü kortizon içerirler ve bunlar alışkanlık yapmaz. Şikayetler ortadan kalkana kadar kullanılabilir. Ancak dekonjestan gurubu burun damlalarının 5 gün ya da 1 haftadan fazla kullanılması önerilmez. Her iki ilaç grubunu da doktorun tavsiye ettiği sürece ve miktarda kullanmak gerekir.
Alerjik astım, alerjinin ağırlaşmış bir versiyonu mudur?
Allerjisi olan hastalarda astım şikayetlerini beklemek çok normaldir. Astımın önemli bir bölümünde altta alerjik bünye vardır. Tetikleyici faktörlerle birlikte astım şikayetleri ortaya çıkabilir. Hiçbir şikayeti olmayan bir kişi de direkt allerjik astım olarak da karşımıza çıkabilir. Allerjik bireylerde astım çok hafif olarakta seyredebilir.
POLENLER MEVSİMSEL ALERJİYİ ARTIRIYOR
Hava kirliliği, gıdalardaki katkı maddeleri, sigara içilmesi, alerjinin artışındaki temel sebepler olarak sayılabilir. Çağımızın problemi haline gelen küresel ısınma, nem ve sıcaklık artışı, alerjik hastalıklardaki en önemli faktör olan polenlere ve ev tozlarına maruziyet de bu hastalıklara sebep olmaktadır.
Alerjik astım mutlaka tedavi edilmeli
Alerjik astımın mevsimsel alerjilerden ayrılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Coşkun, “Alerjik astımda sadece polen mevsiminde değil, hastanın ilacını kullandığı veya kullanmadığı her dönemde hava yollarının içinde mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Sprey şeklindeki ilaçlar kullanılmadığı zaman vücut bu iltihabı kendisi ortadan kaldırmak için o bölgeye sürekli olarak savunma hücrelerini gönderir. Havayollarındaki hareketliliğin devam etmesi sonucu iltihap kronik hale gelir ve kişinin akciğer fonksiyonlarında geri dönüşümsüz kayıplar meydana gelir. Astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak Tıkayıcı Solunum Yolu Hastalığı denilen KOAH meydana geldiğinde kaybedilen akciğer hücrelerinin yerine konması mümkün olmaz” dedi.