Anneliği Ertelemeyin

Çocuk
Son yıllarda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada ilk gebeliğini yaşayan annelerin yaşlarında ciddi bir ilerleme gözlemleniyor. Türkiye’de de durum  pek farklı sayılmaz. Özellikle...
EMOJİLE

Son yıllarda başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada ilk gebeliğini yaşayan annelerin yaşlarında ciddi bir ilerleme gözlemleniyor. Türkiye’de de durum  pek farklı sayılmaz. Özellikle eğitimli kadınlar, önce evlilik, sonra da  annelik yaşını eskiye göre epey bir geciktirmekte. 

Şüphesiz bunda kadınların iş hayatında daha etkin rol oynaması, maddi kaygılar ve tıbbi gelişmelerin  büyük payı var.  Örneğin bir kadın, 20’li yaşlarında yumurtalarını dondurup,  ilerleyen yıllarda  tüp bebek sahıbı olabılıyor. Öyle ki, bu yumurtalar 100 yıldan fazla  saklanabılıyor. Durum böyle olunca “İleri Anne Yaşı”  terimi ile sıkça karşılaşmaya başlıyoruz.

Tıpta "İleri Anne Yaşı" terimi, 35 yaş ve sonrasında gebelik yaşayan anne adayları için kullanılıyor. Pekı  35 yaşından sonra gebe kalan anne adaylarını ve bebekleri ne gibi tehlikeler beklıyor. 

İlerleyen  yaşlarda   diyabet ya da hipertansiyon gibi hastalıkların ortaya çıkma olasılığının arttığı bilinen  tıbbi bir gerçek. 35 yaşın üzerindeki gebeliklerde kronik hipertansiyon, erken yaştaki gebeliklere göre 2-4 kat daha sık gözlenir ve yaklaşık görülme oranı %10’dur.

Yaşla beraber Tip II diyabet sıklığı da artar. Buna bağlı olarak ileri yaşlardaki gebeliklerde Tip II diabet ve hastalığa bağlı istenmeyen durumların görülme sıklığında genç yaş gebelere göre 2-3 kat artış gözlenir.

İlerleyen yaşla  birlikte  kalp-damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar, böbrek, karaciğer, akciğer ve bağdokusu hastalıkları ve kanserlerin sıklığında da  artış gözlenir. İleri yaşlardaki gebeliklerde bu hastalıkların varlığı gebeliğin seyrini olumsuz yönde etkileyebilir.

Oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanma riski de  yaşla birlikte doğrusal bir artış gösterir. 35 yaş üstü gebelerde daha genç olanlara göre yaklaşık 4 kat artmış bir düşük riski söz konusudur. Bunun en önemli nedeni bebekte  kromozomal anomali olma olasılığının yaşla birlikte artmasıdır. Kromozomal anomaliler ise düşüklerin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Ayrıca down sendromu gibi yaşla direkt ilişkili olan anomaliler özellikle 30 yaşından sonra  ciddi artışlar göstermektedir.

İleri yaşlarda gebe kalan kadınları bekleyen bir başka risk ise dış gebelik. İleri yaşlarda dış gebelik ortaya çıkma riski daha erken yaştaki gebeliklere göre 2-3 kat daha yüksek.

Aslında tüm bunlar anne ve bebeği bekleyen fizyolojik riskler. Çocuğu ile arasında büyük  yaş farkı olan anne ve çocuklarının  psikolojileri ise konunun başka bir boyutu.
 
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107