Anneler İçin Yeni Doğan Bakımı

Çocuk
Yeni doğan bir bebeğin gece gündüz, özellikle ilk kez anne-baba olanların yaşamını altüst eder. Hayatınıza heyecan ve aktivite kasırgası getiren bir bebek, bunun yanında stres ve yorgunluk anlamına ge...
EMOJİLE

Yeni doğan bir bebeğin gece gündüz, özellikle ilk kez anne-baba olanların yaşamını altüst eder. Hayatınıza heyecan ve aktivite kasırgası getiren bir bebek, bunun yanında stres ve yorgunluk anlamına geliyor.

İster ilk kez anne-baba olun, isterseniz de bu duruma alışmış olun, stresinizi kontrol altında tutmak için Mayo Clinic uzmanlarının önerdiği 10 pratik stratejiye bir göz atmalısınız.

1. Kendinize de bakın: Ayakta kalmak için kafeine karşı direnin. Bunun yerine, sağlıklı beslenin, bol bol su için ve biraz taze hava alın. Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyun ve eşinizle plan yaparak gece bebeğinize dönüşümlü bakın, ikiniz de dinlenin. Bebeğinizle ya da kendi başınıza her gün sevdiğiniz bir şeyi yapın. İyi alışkanlıklar, bebeğiniz bakımı için size enerji sağlamaya yardım eder.

2. Ziyaret kuralları oluşturun: Arkadaşlarınız ya da sevdikleriniz, yenidoğan bebeğinizi görmek için size gelir. Hangi günlerde daha rahat olduğunuzu ve ne kadar süre ziyarete uygun olduğunuzu onlara anlatın. Bebeği kucaklarına almak isteyen ziyaretçilerden önce ellerini yıkamalarını isteyin. Siz biraz dinlenirken, güvenilir ziyaretçilerin bebeğin bakımıyla ilgilenmesine izin verebilirsiniz.

3. İşi akışına bırakın: Bir rutin oluşturmak için asla çok erken değildir. Ancak, yenidoğan bebeğinizin bunun hızını belirlemesine izin verin. Emzirme süreleri, şekerleme yapma ve ağlama nöbetleri için her gün bol bol zamanınız olacak. Planlanmış aktiviteleri minimum düzeyde tutun. Dışarıya çıkmaya ihtiyacınız olduğunda ihtiyacınız olan eşyaları hazırlamak ve kaçınılmaz olan kirli bezi değiştirmek için kendinize fazladan zaman verin.

4. Yaşadığınız farklı duyguları düşünün: Bebeğinizi çok seveceksiniz ve şaşırtıcı derecede küçük el ve ayak parmaklarına bakmak yenidoğan bakımı için yeteneğiniz hakkında endişelenmenize neden olabilir. Aynı anda, bağımsızlığınızı kaybettiğiniz için üzülebilirsiniz. İlk zamanlar karmaşık duygular içinde olacaksınız. Siz ve eşiniz hem yorgun hem de endişeli hissedebilirsiniz. Canınızı sıkan konuları konuşmak, iyi gelecektir. Paylaşılan bir gülücük ruh durumuzda ışık yakmaya yardımcı olabilir.

5. Standartlarınızı gevşetin: Süpürgenizi saklayın ve bırakın evdeki tozlar bir süre olduğu yerde kalsın. İhtiyacınız olana kadar yıkadığınız temiz çamaşırlar sepette kalabilir. Banyoyu temiz bir ıslak havluyla temizleyin. Geleneksel bir akşam yemeği hazırlamak için çok yorgunsanız, bir tost ya da sandviç hazırlayın.

6. Evden dışarı çıkın: Huysuz bebeğiniz sizi çıldırma noktasına getirdiyse, bebeğinizle yürüyüşe çıkabilirsiniz. Eğer mümkünse, bebeğinize bakacak güvenilir birine bırakın ve bir süre dışarıda dolaşarak hava alın.

7. Yardım elini kabul edin: Arkadaşlarınız ya da sevdikleriniz yardım etmeyi önerdiğinde geri çevirmeyin. Bebeği arkadaşınız tutarken, siz makineye çamaşırları yerleştirebilir, evin dağınıklığını toplayabilirsiniz.

8. Diğer ilişkilerinize de önem verin: Yeni doğan bebeğinizin sevginize ve ilginize ihtiyacı var, ancak evin diğer üyelerine de vakit ayırmayı unutmayın. Eğer başka çocuklarınız varsa, her birine teker teker ilgi gösterin. Eşinizle belirli günlerde özel paylaşımlarda bulunun. Bir arkadaşınızla öğle yemeği yiyin ya da sinemaya gidin.

9. Fazladan yardım isteyebilirsiniz: İyi bir günde bile anne-baba olmak bir mücadeledir. Eğer depresyona girerseniz veya yeni doğan bir bebekle yaşamada sorunlar yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşün ya da uzman ruhsal sağlık profesyoneline gidin. Hayatınızla stresle başetmeyi öğrenerek anne-baba olmanın tadına varabilirsiniz.

10. Bakış açınızı koruyun: Yeni doğan günleri çok uzun sürmeyecektir. Geri adım atın ve bebekle yaşadığınız büyük kargaşanın içinde bile anın keyfini çıkarın.