Ev ödevlerinin yoğunluğunun çocukların gelişimindeki etkisine dikkat çeken uzmanlar, “Tatil döneminde çocuğa çok fazla ödev vermek, onun doğasındaki üretkenliği kısıtlar. Çocukları görev odaklı ve tek tip yetişkinler haline getirir.” uyarısında bulunuyor.
Yarıyıl tatili yaklaşıyor. Karnelerini almaya hazırlanan minikler yoğun temponun arasında dinlenme olanağı bulacak. Ev ödevlerinin yoğunluğunun çocukların gelişimindeki etkisine dikkat çeken uzmanlar, “Tatil döneminde çocuğa çok fazla ödev vermek, onun doğasındaki üretkenliği kısıtlar. Çocukları görev odaklı ve tek tip yetişkinler haline getirir.” uyarısında bulunuyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Sömestr tatilinde çocuklara ödev verilmemesi için öğretmenleri uyaracağız” şeklindeki açıklamasıyla konuşulmaya başlanan ödev konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, tatil döneminde verilen ev ödevlerinin çocuğun gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Eğitim sistemi çağın koşullarına ayak uydurabilmek için zamanla dönüşüyor. Bu dönüşüm içinde rekabet kaçınılmaz olarak artmakta ancak bazen çocukların gelişimsel düzeylerinin üzerine çıkmaktadır. Sonuç olarak bazı çocuklarda kaygı bozukluğu, depresyon gibi istenmeyen tablolar görülmektedir.
Amacımız mutlu çocuklar yetiştirmek olmalı
Biz yetişkinlerin amacı mutsuz ve hırslı çocuklar yetiştirmektense, sahip olduğu koşullardan memnun, etrafıyla ve kendiyle mutlu çocuklar yetiştirmek olmalıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde tatil döneminde çocuğa çok fazla ödev vermek, onun doğasındaki üretkenliği kısıtlar. Çocukları görev odaklı ve tek tip yetişkinler haline getirir.
Çocuk tatili hissetmeli!
Ayrıca, çocuklara net mesajlar vermek gerekir. Çocuk tatildeyse, tatilde olduğunu hissetmelidir. Bazen öyle oluyor ki çocuklar tatile girdiklerine sevinemeden, aşırı miktarda ödev verildiği için boğuluyorlar. Bu çocukta kafa karışıklığına ve umutsuzluğa yol açıyor. Çocuk, “Madem tatilde de bu kadar ders çalışacağım, neden tatil oldu? Ben ne zaman oyun oynayacağım?” gibi haklı sorgulamalara giriyor. Bu nedenle ödev miktarı önemlidir.”
Az ödev sorumluluğunu hatırlatıyor!
Tatil döneminde hiç ödev vermemenin de beraberinde başka sorunları getirebileceğini belirten Öksüz, “Örneğin bazı çocuklarımızın sorumluluk duygusu daha fazla gelişime ihtiyaç duyar. Tatilde tamamen ortadan kalkan sorumluluklar, okul açıldığında birden ortaya çıkınca çocuk alışmakta zorlanır. Tatil döneminde az miktarda ödev, bu sorumlulukların unutulmasını engelleyecektir. Ayrıca tatilde yapılan uygun miktardaki ödev, zihinsel egzersiz anlamına gelir. Böylece çocukların dikkat ve algılama becerileri gelişir.” dedi.
Yeteneklerini keşfedin
Çocukların olağanüstü bir üretkenliğe sahip olduğunu da hatırlatan Öksüz, çocuklara yeteneklerini ortaya çıkarmaları için imkân verilmesi gerektiğini de belirterek şunları söyledi:
“Çocuklar, yetişkinlerdeki gibi zihinsel kalıplara sahip değildir. Olağanüstü bir üretkenliğe ve bu üretkenliği sergileyebilecek enerjiye sahiplerdir. Çocuğu sanatsal ve fiziksel faaliyetlere yönlendirmek bu müthiş potansiyeli ortaya çıkarmalarına sebep olur. Böylece akademik başarıları için gerekli olan zihinsel açıklık ve öz disiplin de gelişir. Bu faaliyetler tatil dönemlerinde yoğun, okul döneminde de belirli sürelerle olmak üzere mutlaka hayata geçirilmelidir.
Hayalinizdeki çocuğu yetiştirme sevdasından vazgeçin
Yetişkinlerin kendi hayallerindeki çocuğu yetiştirme sevdasından vazgeçerek, çocuklarının yeteneklerini keşfetmeye yönelmeleri gerekir. Belki çocuğunuz başarılı bir avukat olmaz ama harika bir ressam ya da sporcu olur. Bunu anlayabilmek için çocuğu aşırı doz ödevlerle baskılamaktansa, güçlü yönlerini araştırmak gerekir. Anne babaya problem gibi gelen şey, iyi işlendiğinde büyük bir yeteneğe dönüşebilir.”