Uzmanlar, doğru bir seçim ve yeterince olgunlaşmadığı görüldüğünde ”kabak çıktı” dememek için yeşil koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar ve elle vurulduğunda tok ses çıkaranların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Ayrıca, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan karpuzlar olgunlaşmış olarak kabul edilirken, toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesi öneriliyor. Tezgahtan ”kesmece” karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük ve koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, kesildiğinde kırmızı kısmının gevrekliğinin iyi olması gerektiğini belirterek, ”Karpuzun etinin sünger gibi değil, ağızda adeta kurabiye gibi dağılması gerek” dedi. Sarı, bir protein deposu olduğunu belirttiği karpuzun çekirdeğinin de yenmesini önerdi. Baklagillerde yüzde 5 protein bulunduğunu anımsatan Sarı, ”Karpuz çekirdeğinin proteini ise yüzde 30’dur. Bazı ülkelerde karpuz çekirdeği içerdiği protein nedeniyle öğütülüp ekmeğe katılır. Bu yüzden çekirdekleri yerken çıkartılmamalı” diye konuştu.
Yayın Tarihi
17 Haziran 2019 Pazartesi / 02:56
Karpuzun İyisi Sesinden Anlaşılır
Doğal Yaşam
Uzmanlar, doğru bir seçim ve yeterince olgunlaşmadığı görüldüğünde ”kabak çıktı” dememek için yeşil koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar ve elle vurulduğunda tok ses çıkaranl...