Sigarayı Nasıl Bıraktılar?

Doğal Yaşam
Türkiye, 19 Temmuz’da uygulanmaya başlanan sigara yasağı ile artık dumansız hava sahasında soluk almanın ferahlığını yaşıyor. Yeni yasa ile lokanta, kahvehane, kafeterya ve bar gibi eğlence meka...
EMOJİLE

Türkiye, 19 Temmuz’da uygulanmaya başlanan sigara yasağı ile artık dumansız hava sahasında soluk almanın ferahlığını yaşıyor. Yeni yasa ile lokanta, kahvehane, kafeterya ve bar gibi eğlence mekanlarında da tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak. Ayrıca bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.

Uygulama ile özellikle pasif içicilerin zarar görmesi engellenmiş olacak. Yasak sinsi bir şekilde ölüme yaklaştıran alışkanlıktan kurtulmak isteyenler için büyük bir fırsat niteliğinde. Severek izlediğimiz ve dinlediğimiz ünlü simalar, sigarayı bıraktıktan sonra hayatın çok daha güzel olduğunun farkına varmış.

20 senelik tiryakiliğin ardından sigaradan kurtulmayı başaran oyuncu Nergis Kumbasar, bıraktıktan sonra daha aktifleştiğini söylüyor. Dumansız hayata en çok kızı Jasmin’in sevindiğini anlatan Kumbasar, "Günde en az 1 paket içerdim. Bir anda anlayamadığım şekilde nefret geldi. Ben bile nasıl bıraktığıma inanamıyorum. İnsan isterse her şeyi başarabilir. Sigarasız daha güzel zaman geçiriyorum. Sanki yıllardır içmemiş gibi hissediyorum. Bazı insanlar içmediğinde mutsuz olacağını düşünüyor, ama hayattan daha fazla zevk aldıklarını görecekler. ‘Kahvemin yanında nasıl keyif alacağım?’ derdim. Gayet de güzel keyif alıyorum." diyor. Yasağın caydırıcı olacağına inanan ünlü oyuncu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bıraktığımda şunu çözdüm, sigara çok fazla vaktimi alıyormuş. Yeniden doğmuş gibiyim. Kendimi sanki yıllardır içmemiş gibi hissediyorum. Cildimde inanılmaz bir parlaklık var. Makyözler bile bunu fark ediyor." 

Sanatçı Zuhal Olcay‘ın sigarayı bıraktığında fark ettiği ilk gelişme, nefesinin açılması olmuş. Sesini daha iyi kullanmaya başlayan Olcay, sigaradan sonra güzelleşen hayatını şöyle anlatıyor: "Faranjitten daha az rahatsızım. Saçım ve cildim canlandı. Giysilerime sinen o korkunç kokudan da kurtuldum."

Sigaradan nefret ettim

Sanatçı Erol Büyükburç da uzun yıllar tiryaki olan ağabeyini ani bir kalp krizi ile kaybettiği anda sigaradan nefret etmiş. "Ağabeyim Rıfat günde 2-3 paket içiyordu. ‘Bu sigara onu öldürecek’ diyordum. 50 yaşında ani bir kriz ile kaybettik. O anda beynim sigarayı boşamıştı." diyen Büyükburç, o gün bugündür gençleri bu kötü alışkanlıktan uzak tutmak için çaba harcıyor. Ünlü sanatçı, sigara deyince aklına gelen içler acısı bir hikâyeyi ise şöyle aktarıyor: "Biricik kızım Ajlan’ın geçirdiği trafik kazası sonrasında vefat ettiğini öğrendiğimde fenalaştım. Gözümü açtığımda yoğun bakımdaydım. Yanımda yatan genç günde 3 paket sigara içtiğini söyledi. Genç yaşına rağmen yıllarca içtiği sigaranın vücudunda yarattığı tahribatla kalp krizi geçirmişti. Bir süre sonra hemşireler koşuşturmaya başladı. Az sonra vefat etti. O kadar üzüldüm ki o an, sanki kızımın acısını bir daha yaşadım."

Park ve bahçeler tiryaki doldu!

Kapalı alanlarda sigara yasağının başlaması üzerine tiryakiler parklara akın etti. Kırıkkale’deki Hüseyin Kahya Parkı’na gelen bağımlılardan biri olan 30 yıllık tiryaki Ali Uçar, sigarasını ancak parklarda içebildiğini söylüyor. Tütün yasağının kendileri için mutluluk verici olduğunu dile getiren Sedat Açıkalın ise, "İnşallah yasak sayesinde sigarayı bırakırım." diyor. Zabıta Müdürü Fatih Tuncay da 19 Temmuz’dan bu yana kimseye ceza kesilmediğini belirtiyor.

‘Kahvehane tiryakileri’ çözümü yedek oyuncuda buldu

Kahvehane müdavimleri, Sağlık Bakanı Recep Akdağ‘ın ‘Okey oynarken 5’inciye rica edin, sizin yerinize oynasın’ tavsiyesine uydu. Okey masasında sigara molası için yedek bir oyuncu bulunduruyorlar. Sakarya’daki bir kahvehanede okey oynarken sigara içmek için yerine yedek oyuncu bırakan Hasan Karslı, yasağa uyduklarını; ancak zorluk çektiklerini söylüyor. Kahvehane işletmecisi Reis Fazlıoğlu ise işlerin durgunlaşmasından korktuklarını ifade ediyor.

30 sigara, 2 bin röntgene eşdeğer radyasyon yayıyor

Günde bir buçuk paket sigara içen bir kişinin tütünden aldığı dozun, yılda 2 bin kez çekilen göğüs röntgeninin verdiği radyasyona eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Uslu, son yıllarda üretimde aşırı fosfatlı suni gübre kullanılmasıyla tütündeki radyasyon (polonyum 210) miktarının üç katına çıktığını söyledi. Uslu, pasif içicilerin de bu radyoaktifli havanın en az yüzde 75’ini soluduğunu vurguladı.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/