Kırıkkale Dolunay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi‘nde tedavi gören engelli çocuklar, Poli cinsi atla tedavi görmeye başladı. Dolunay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Müdürü Serap Aksu, at üstünde tedavi yönteminin doğayla iç içe bir ortamda yapıldığını söyledi.
Aksu, "Beyindeki hücre ölümleri sonucu çocuklar yürüyüş yeteneklerini kaybediyorlar, atlarla insanların yürüyüş şekilleri birbirine benzediği için çocuk ata bindiğinde, bu yürüyüş beyinde yer ediyor ve yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Atın arka bacak hareketleriyle çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanıyor. Çocuk at üstünde dengeyi sağlamak için tüm nörolojik unsurlarını kullanıyor. At öne gittiğinde ön grup kasları, arkaya gittiğinde arka grup kaslarını kasarak dengeyi sağlıyor. Atın vücut ısısı ise kontrolsüz kas kasılmalarının tedavisini sağlıyor." şeklinde konuştu.
Otistik, zihinsel ve bedensel engelli çocukları, hayvan sevgisiyle terapi ettiklerini belirten Aksu, "Osman Gazi mahallesi Menzil caddesi üzerinde bulunan merkezin bahçesinde oluşturulan mini hayvanat bahçesinde terapiye alınan çocuklar, önce ürkek yaklaştıkları hayvanlar sayesinde korkuyu yenme, dokunma, konuşma, hissetme, sevgi ve toplu yaşama duygularını geliştiriyorlar." dedi.
Ayrıca, zihinsel, sosyal, ruhsal, davranışsal engel grupları için bir tedavi yöntemi olan bahçe terapisi ile çocukların, bahçe ve bahçıvanlıkla ilgili aktivitelere katıldıklarını belirten Aksu, "Amaç, çocukların sorumluluk alma becerilerini geliştirmek ve bir şeyler üreterek kendilerini işe yarar görmelerini sağlayarak onları mutlu etmektir. Çocuklar yazın başında ektikleri sebzeleri, şimdi yemeye başladılar." diye konuştu.