Türk Rüyası Gerçek Oldu!..

Doğal Yaşam
Durum böyle olunca  laboratuar ortamında ilk biyolojik altını üretenlerin Türkler olması da normal. Tabi bunun büyük bir başarı olduğu da yadsınamaz. İşte altın üretme maceramız… Yapay evri...
EMOJİLE

Durum böyle olunca  laboratuar ortamında ilk biyolojik altını üretenlerin Türkler olması da normal. Tabi bunun büyük bir başarı olduğu da yadsınamaz. İşte altın üretme maceramız…

Yapay evrim denen bir yöntemle virüs ve bakteri proteinleri kullanılarak gerçekleştirilen çalışma, Amerikan bilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Altın yapmanın şifresine ulaşmanın bin yılları bulan zahmetli yolu, yaşamın sırlarından biri olan doğal seleksiyondan geçiyor; yani  moleküllerin birbirlerini tanıyıp seçip ayırmayı bilmesinde yatıyor.Washington Üniversitesi Genetik Mühendisliği Malzeme Bilimleri ve Mühendislik Merkezi’nin  (GEM-SEC) kurucusu ve yöneticisi Prof. Mehmet Sarıkaya ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı, İTÜ Moleküler  Biyoloji Genetik ve Biyoteknoloji Araştırmaları Merkezi’nin yöneticisi Prof. Candan Tamerler’in birlikte yürüttüğü çalışma, malzeme mühendislikleri için bir  devrim niteliğinde. Çünkü bu çalışma yalnız altın üretebilmenin değil, savunma, tıp, ilaç sanayi ve endüstrinin her alanı için her türlü malzemeyi  üretebilmenin yolunu açıyor.