Padişah Türbeleri Ziyarete Açıldı

Doğal Yaşam
Osmanlı sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan türbelerin dün gerçekleşen açılış törenine İstanbul Valisi Muammer Güler, Kültür ve Turizm Müsteşarı İsmet Yılmaz, çok sayıda tarihçi ve bürokrat katı...
EMOJİLE

Osmanlı sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan türbelerin dün gerçekleşen açılış törenine İstanbul Valisi Muammer Güler, Kültür ve Turizm Müsteşarı İsmet Yılmaz, çok sayıda tarihçi ve bürokrat katıldı. Türbelerin bizim için maddenin yanı başında mana kanıtları olduğunu söyleyen İsmet Yılmaz, "Tarih ve geçmiş bilincimiz, biraz da şehri donatan o zarif türbelerden üzerimize yayılır; türbeler şehre, şehir türbelere sahip çıkar." dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler de İstanbul İl Özel İdaresi’nin bugüne kadar 190 trilyon harcayarak 34 büyük projeyi gerçekleştirdiğini söyledi. Vali Güler, "Ecdadına sahip, çıkmak onların eserlerine sahip çıkmakla olacak iştir. O hatıralara sahip çıktıkça bizler güçleniriz. Bir de tabii ki evrensel bir kural var, bir medeniyet eseri hangi ülkede bulunuyorsa onu koruması ve sahiplenmesi esastır ve bizler de bunları yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi’nin ‘Eski eserler gün yüzüne çıkıyor’ sloganıyla başlattığı projeler kapsamında restorasyonu tamamlanan türbeler, 5 padişaha ev sahipliği yapıyor. Ayasofya türbeleri aynı zamanda İstanbul’da en çok hanedan mensubunun gömülü olduğu mekan. 

Ayasofya’nın türbeler bölümünde Mimar Sinan‘ın, Mimar Davut Ağa‘nın ve Mimar Dalgıç Ahmed Ağa‘nın eserleri olan Şehzadeler Türbesi (XVI. yy.), II. Selim Türbesi (1577), III. Murad Türbesi (1599) ve III. Mehmed Türbesi (1608) bulunuyor. Vatandaşlar, restorasyonu 1 milyon 748 bin TL’ye mal olan türbeleri ücret ödemeden ziyaret edebilecek.