Küçükçekmece‘deki Bathonea antik kenti, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü‘nün yayınında, 2009’un dünyadaki en önemli keşifleri sıralamasında ilk 15 içinde yer aldı.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, konuya ilişkin, söz konusu enstitüden gelerek incelemeler yapan Dr. Mark Rose bir yazı kaleme aldı.
Rose, yazısında yazısında şu görüşlere yer verdi:
”Küçükçekmece lagün gölünün hem kıyılarında hem de bizzat içinde kalıntılar var. Klasik dönem kalıntıları iki adet liman ve kilometrelerce uzanan sahil duvarlarını da içeriyor. Büyük olan liman, uzun dalgakıranı ve feneriyle milattan önce 4. yüzyıla tarihlenebilir. Önemli bir liman olduğu açık bir şekilde görülüyor. Daha sonraya tarihlenen kalıntılar arasında Helenistik çanak-çömlek parçaları da var. Milattan önce 2. yüzyıla ait Korint sütun başlığı ise bu döneme ait önemli bir binanın varlığına işaret ediyor. Çok etkileyici, geniş ve çok iyi döşenmiş bir Roma yolu da bulundu. Arkeologlar yolun, Roma imparatorluk yollarından ‘Via Egnetia’, yani imparatorluğun önemli arterlerinden biri olduğuna inanıyorlar.”
Yazısında, alanın şu anda tarım arazisi olarak kullanıldığını da belirten ve ”belki de bütün bölgenin bir arkeolojik parka çevrilmesinin düşünülmesi gerektiğine” vurgu yapan Rose, ”Böyle yapılırsa çok büyük öncü bir çalışma olacaktır” ifadesini kullandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de "Kazılarımızın ilk 15 içinde gösterilmesi, İstanbul açısından son derece önemlidir. Bu kazı çalışmalarının devamı için kaynak arayışları devam etmektedir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına proje sunulmuş olup, ajansın bu doğrultuda karar almasını umuyor ve çalışmaların tekrar başlamasını arzuluyoruz" dedi.