“1. Mangala Turnuvası” Başladı

Doğal Yaşam
Uluslararası Zeka Olimpiyatları’nda temsil edilen, Kazakistan ve Kırgızistan’da farklı adlarla federasyonu olan "mangala" oyununun ülke genelinde yeniden yaygınlaştırılması amacı...
EMOJİLE

Uluslararası Zeka Olimpiyatları’nda temsil edilen, Kazakistan ve Kırgızistan’da farklı adlarla federasyonu olan "mangala" oyununun ülke genelinde yeniden yaygınlaştırılması amacıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca 81 ilde "1. Mangala Turnuvası" düzenlendi. Turnuva, 12-30 yaş arası gençlik merkezi üyeleri arasında yapılacak.

İllerde, 13-20 Haziranda yapılacak turnuvada birinci olanlar 10-17 Temmuzda İstanbul’da "Dünya Kültürleri ve Gençlerinin Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Buluşması" etkinliğindeki "1. HEPiBİZ Mangala Turnuvası Türkiye Finali"ne katılmaya hak kazanacak. Finalde dereceye girenler, uluslararası turnuvalarda Türkiye’yi temsil edecek.

"Mangala" oyunu, dikdörtgen şeklindeki mangala tahtası, 48 taş ve iki oyuncu ile oynanıyor. Oyuna kurayla başlanıyor. Her oyuncunun amacı, hazinesinde en az 25 taş toplamak. Bunu yapabilen oyuncu, oyunu kazanmış oluyor.

Mangala tahtası 12 adet çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koymaları için 2 adet hazineden oluşuyor. Oyun tahtası iki oyuncunun arasında duracak şekilde konumlandırılıyor. Oyuncuların tarafındaki 6’şar çukur ve her oyuncunun sağ tarafındaki hazine o oyuncuya ait oluyor. Her oyuncunun 24 adet taşı bulunuyor ve taşlar çukurlara 4’er adet olmak üzere dağıtılıyor.

Oyuna başlayan ilk oyuncu kendi tarafındaki çukurlardan herhangi birinde bulunan 4 adet taşı alıyor ve taşların birini aldığı çukura bırakı yor. Geri kalan taşları, başladığı çukurun sağ tarafına doğru (saat yönü nün tersine) her bir çukura birer tane bırakmak suretiyle ilerliyor ve elindeki taşları bitiriyor. Oyuncular ellerindeki taşları dağıtırken sadece kendi hazinelerine taş bırakabiliyor, rakip tarafın hazinesine taş bırakılamıyor. Oyuncunun elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu bir kez daha oynama hakkını elde ediyor.

Oyuncunun elindeki son taş, rakip tarafın herhangi bir çukurundaki taşların sayısını çift yaparsa, oyuncu o çukurdaki tüm taşları alarak kendi hazinesine koyuyor. Oyuncunun elindeki son taş, kendi sırasındaki boş bir çukura gelirse oyuncu hem bu taşı hem de çukurun karşısındaki rakibinin çukurundaki bütün taşları kazanıyor ve kendi hazinesine koyuyor.