130 Yıldır Böyle Sıcak Görülmedi

Doğal Yaşam
Türkiye’yi kasıp kavuran sıcaklıklar güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek. 2010 yılının 1880’den bu yana ölçülen en sıcak yıl o...
EMOJİLE

Türkiye’yi kasıp kavuran sıcaklıklar güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde seyretmeye devam edecek. 2010 yılının 1880’den bu yana ölçülen en sıcak yıl olduğunu vurgulayan uzmanlar, sadece sıcaklık artışının değil yağış artışının ve hava basınçlarındaki durağanlıkların da felaketlere yol açtığının altını çiziyor. Rusya’daki yangına uzun süre durağan kalan yüksek basıncın sebep olduğunu söyleyen uzmanlar "Tek bir sebep yok ama öncelikli neden küresel iklim değişikliği" diyor.

YÜKSEK SICAKLIK ETKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

Türkiye kavurucu sıcaklıklarla boğuşmaya bu hafta da devam edecek. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre sıcaklıkları güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 6 ile 8 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Rize, Artvin, Kars, Ardahan, Van ve Hakkâri çevrelerinde kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış geçişlerinin görüleceği tahmin edilirken rüzgârın genellikle kuzey, kuzeybatı, Akdeniz kıyıları ile zamanla Güney ve İç Ege‘de batı ve güneybatı yönlerinden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Sıcak havanın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı uyaran uzmanlar, özellikle güneş çarpmasına karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

1880’DEN BERİ EN SICAK MEVSİM

Sıcaklık artışının rekor seviyeye ulaştığını belirten İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, 2010 yılının, ilk altı ayında ölçülen verilere göre 130 yılın en sıcak yılı olduğunu vurguluyor. "1880 yılından bu yana yapılan ölçümlere göre 2010 yılı şimdiden en sıcak yıl oldu" diyen İncecik " Sadece sıcaklık artışı değil yağışlardaki artışlar da dikkat çekici. Meteorolojik olayları tek bir nedenle açıklayamayız ancak küresel iklim değişikliğinin bu olaylarda faktörünün büyük olduğunu bilmek gerekir" diye konuşuyor.

Prof. Dr. Selahattin İncecik, Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli’nin 4’üncü değerlendirme raporuna göre son yüzyılda küresel ortalama hava sıcaklığı 0.74 derece arttığını belirterek "Örneğin küresel olarak hem kara hem de okyanus yüzey sıcaklıkları göz önüne alındığında mayıs 2010, 20’nci yüzyılın ortalama değerinin 0.69 derece üzerinde meydana gelmiş ve 1880’den bu yana en sıcak mayıs olarak belirlenmiştir" diye konuşuyor. Çin’deki sel felaketinin de Rusya’daki orman yangınının da meteorolojik nedenlere bağlı olduğunu vurgulayan İncecik, Rusya’daki yangınların ana nedenlerinden birinin bölgeyi uzun süredir etkisi altına alan durağan yüksek basınç olduğunu savunuyor. "2003’te Güney Fransa’da da aynı şey olmuştu" hatırlatması yapan İncecik "Hem orman yangını meydana geldi hem de ısı dalgaları ve şoklarla binlerce insanın hayatını kaybettiğine inanılıyor" diyor.

BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KURUTUYOR

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mikdat Kadıoğlu da bu olayı "durağan hava" adıyla tanımlıyor, "Rusya üzerinde yüksek basınç durağan kaldı ve bölgeyi yüksek sıcaklıklar etkisi altına aldı"diyen Kadıoğlu bu sıcaklıkların bitki örtüsünü kuruttuğunu ve yangınlar için uygun zemin hazırladığını vurguluyor." İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de "Bu kadar büyük bir yangın bölgedeki sıcaklığa küçük de olsa etkide bulunabilir ama bu artışın etkisi kısıtlıdır" dedi.

SICAĞA RAYLAR DAYANMIYOR

Türkiye’de etkili olan sıcak hava, demiryollarında bozulmalara da yol açıyor, tren seferleri hatlar kontrol edildikten sonra yapılıyor. TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, aşırı sıcaktan kaynaklanan genleşmenin raylarda bozulmalara yol açtığını, bunun da trenlerin raydan çıkmasına neden olduğunu söyledi. Köprülü, tren seferlerinin kazasız sürdürülebilmesi için önlemler aldıklarını, yaya ve mekanize ekiplerin tren yola çıkmadan önce rayları kontrol ettiğini belirtti. Öte yandan Kırıkkale‘de engelli, hamile ve kronik hastalığı bulunan kamu görevlilerinin aşırı sıcaklar nedeniyle 4 gün idari izinli sayılacağı öğrenildi. Kırıkkale Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, il genelinde çalışan, hamile ve engelli kamu görevlileri 5-6-7-9 Ağustos tarihlerinde idari izinli sayılacak.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107