40 Gün 40 Gece Alışveriş

Doğal Yaşam
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin, Türkiye’nin önemli bir kalemini oluşturduğunu belirterek, "Gelecek yıl, turizm gelirinde 25 milyar doların üzerine çıkacağız" dedi. Er...
EMOJİLE

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin, Türkiye’nin önemli bir kalemini oluşturduğunu belirterek, "Gelecek yıl, turizm gelirinde 25 milyar doların üzerine çıkacağız" dedi.

Ertuğrul Günay, 18 Mart-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek İstanbul Shopping Fest Projesi’nin (Alışveriş, Kültür ve Eğlence Festivali) ÇırağanSarayı’ndaki tanıtımında yaptığı konuşmada, İstanbul’un özel bir dünya şehri ve Türk Devleti’ne dünyanın, tarihin özel bir armağanı olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, dünya turizminin önemli merkezlerinden birisi haline geldiğini belirten Günay, "Geçen yıl dünyada kriz varken ve önde gelen ilk 10ülkenin 9’u, yılı eksi sonuçlarla kapatırken, Türkiye, yılı artı rakamlarla kapattı. Ülkemizi ziyaret eden turist sayısını 26 milyondan 27 milyona taşıdık.
Bu artışta İstanbul’umuzun önemli bir payı var" diye konuştu.

Bu yıl da 28,5 milyon civarında bir rakamı yakalayacaklarını belirten Günay, şunları kaydetti:

"Bu, güzel bir ivme. Şu anda, geçen yıla göre yüzde 6’dan fazla bir artış görünüyor. 2011’de 30 milyon turisti göreceğimize bütün kalbimleinanıyorum. Umuyorum ki turizmden 22-23 milyar dolar aralığında bir gelir elde edeceğiz. Turizm, Türkiye’nin önemli bir kalemini oluşturuyor. Gelecek yıl turizmgelirinde 25 milyar doların üzerine çıkacağız. Hedeflerimiz ülkede kıyı ve deniz turizmini daha öteye taşımak, ülkenin doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürözelliklerini ve farklı imkanları turizmin içine katabilmek. Bu alanda İstanbul’un yapabileceği çok şey var. Henüz 30 milyona doğru ilerleyen Türkiye,ülke turizmi içinde hak ettiği yere gelebilmiş değil."

İSTANBUL’A GELEN TURİSTLERİN AZALDIĞI İDDİASI

İstanbul’a gelen turist sayısının Avrupa Kültür Başkenti olduktan sonra 2010 yılında azaldığının ifade edildiğini belirten Günay, şöyle konuştu:
"Bence bu bir hesap hatası. Çünkü daha önce bütün gümrük işlemleri ve çıkış işlemleri İstanbul’da yapıldığı için İstanbul’da kalmayanlar bile İstanbul’a gelmiş var sayılıyordu. Şimdi çıkış işlemleri Anadolu’da çok farklı hava limanlarında yapılabiliyor. O yüzden bir artık, İstanbul’a konaklama için gelenleri sayıyoruz. İstanbul’a konaklama için gelen sayısı azalmadı, aksine arttı. İstanbul’da konaklama fiyatlarının da yukarıya doğru çıktığı bir gerçek, ama dünyada kaç tane İstanbul gibi bir şehir var, bilemiyorum. Tarihi ve doğası bu kadar zengin ikinci şehir yok. O zaman bu şehrimizi, daha çok kültür sanatetkinlikleriyle zenginleştirirken farklı potansiyellerini de harekete geçirmek lazım. Çok özel bir merkezdeyiz. Hangi açıdan bakarsanız bakın dünyanın en merkezi yerinde bir İstanbul var."

İSTANBUL’UN ALIŞVERİŞ POTANSİYELİ

İstanbul’da büyük bir alışveriş potansiyeli olduğunu anlatan Günay, "İstanbul’daki yeni alışveriş merkezlerinin gelişmesi İstanbul’un geleneksel alışveriş mekanlarını gündemden çıkarmayacak" dedi.

Günay, sözlerine şöyle devam etti:
"İstanbul’un geleneksel alışveriş mekanlarını biz bu vesileyle daha fazla dünyada bilinir hale getirmeliyiz. İstanbul’da yeni AVM’lerin gelişmesi ve bunlar üzerinden yeni potansiyelin harekete geçirilmesi bir Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı’nı unutturmamalı. Perşembe pazarı ve Galata ile ilgili yeni projeler yapma ihtiyacını gündemden kaldırmamalı. Bence tam tersine İstanbul bir dünya alışveriş merkezi haline gelmeli. İstanbul’u önce bu coğrafyada, sonra dünyada çok ciddi bir alışveriş merkezi haline getirirsek, geleneksel alışveriş merkezlerimiz de dünya çapında bilinir."

40 GÜN 40 GECE ALIŞVERİŞ

Shopping Fest için seçilen tarihlerin çok isabetli olduğunu bildiren Günay, 18 Mart-26 Nisan arasındaki 40 gün 40 gecenin, nevruz, paskalya gibi İstanbul’da yaşayan kültürlerin, dinlerin çok özel günlerine denk geldiğini söyledi.

Bu 40 gün 40 gecede, İstanbul’da eğlence ve alışverişin yanı sıra bütün dinlerin coşkulu günleri ve bayramlarının harman olacağını anlatan Günay, "Bu, İstanbul’un ne kadar çok kültürlü, derin, farklı inançların, farklı kesimlerin, farklı etnik kökenlerin bir arada yaşayabildiği bir kent olduğunu da göstermekte" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İstanbul’un muhteşem bir şehir olduğunu belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise İstanbul’un artık dünya ülkeleri ile yarıştığını, İstanbul’un yeniden keşfedilmesi için çaba gösterdiklerini anlattı. Topbaş, "İstanbul herkese nasıl bakıyorsa öyle cevap verebilen bir şehir. Artık burası da dünyanın bir merkezi olmalı" dedi.

Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu festival ile hem İstanbul’u hem de Türkiye’nin perakende sektöründe geldiği noktayı tüm dünyaya gösterme fırsatını yakalayacaklarını söyledi.
Yurt dışından gelecek turistlerin gözündeki Türkiye’nin algısını daha yukarıya çekmiş olacaklarını bildiren Büyükekşi, bu projenin, perakende sektörünün hem yurt içindeki gücünün artırmasına yarayacağını hem de yurt dışında
bilinirliğini artıracağını kaydetti.

SHOPPİNG FEST PROJESİ

Bu arada, 18 Mart-26 Nisanda gerçekleştirilecek proje ile İstanbullular, 40 gün 40 gece Taksim, Nişantaşı, Şişli, Bakırköy, Fatih, Bahariye ve Bağdat Caddesi’ndeki alışveriş merkezi ve mağazalarda sabaha kadar alışveriş yapma fırsatı bulacak.

Ayrıca sokak şenlikleri, konserler, gösteriler, çocuklara özel oyunlar ve oyuncaklar, müzik etkinlikleri, partiler, yarışmalar, moda gösterileri ve defileler ile İstanbullular eğlenceli vakit geçirecek.

Yüzlerce yerli ve yabancı markanın yanı sıra Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı gibi geleneksel alışveriş noktalarının da katılacağı etkinlikte, yeni sezon ürünlerinde yüzde 50’lere varan indirimler ve çekilişler de yapılacak.
Ayrıca her yıl düzenlenecek olan İstanbul Shopping Fest ile 2 milyar dolar olan perakende ticaret hacminin 2023 yılında 10 milyar dolar değerine çıkarılması hedefleniyor.