Moda Can Yakar

Doğal Yaşam
Moda diye giydiğiniz birçok kıyafet, aslında sağlığınıza zarar veriyor. Üstelik bahsettiğimiz ufak çapta zararlar değil! Bu giysilerin kimi bel ve boyun ağrılarına, kimi selülite, kimi varise, hatta k...
EMOJİLE

Moda diye giydiğiniz birçok kıyafet, aslında sağlığınıza zarar veriyor. Üstelik bahsettiğimiz ufak çapta zararlar değil! Bu giysilerin kimi bel ve boyun ağrılarına, kimi selülite, kimi varise, hatta kansere sebep olabiliyor.
 

Kadınlar güzel olmak için ne yapar? Modayı takip eder, trendlerden geri kalmamaya çalışır! Hepsi olmasa da birçoğu modanın dayattığı giysilerin ve aksesuarların kendilerine yakışıp yakışmadığını, sağlığına zararlı olup olmadığını düşünmeden giyer, takar… Böylece bir anlığına güzel bir görünüme sahip olurlar. Ancak bu giysilerin ileriki yıllarda bel ve boyun ağrılarına, selülite, bel çevresinde yağlanmaya, ergonomik bozukluklara hatta kansere bile neden olabileceğini bilmezler. İşte size moda uğruna can yakan 10 şey…

Büyük çantalar: Gün boyu aynı omuzda taşınan büyük boy çantalar bel ve boyun sağlığı açısından risk taşıyor ve ileriki yıllarda bu bölgelerde ciddi ağrılara sebep oluyor. Bunun yanı sıra tek omuza takılan okul çantaları da çocukların ergonomik yapısını bozuyor.

Dar pantolonlar: Dar pantolonlar erkeklerde ürolojik sorunlara yol açarken, kadınlarda da femoral sinirin duyusal kısmında sıkışma meydana getiriyor. Yani bacak yan yüzünde duyu bozuklukları, uyuşma, karıncalanma ve ağrılar oluşuyor. Zamanla selülit ve varis oluşumuna dahi neden olabiliyor.

Düşük bel giysiler: Yüksek bel pantolonlar ve etekler bel bölgesine korse etkisi yaparak vücudu toparlayıcı işlev görüyor. Ancak düşük bel pantolonlar göbeği ve yan bölgeleri açıkta bıraktığından, vücuttaki yağların bu bölgelerde gelişigüzel toplanmasına neden oluyor.

Naylon ve kanserojen madde içeren kumaşlar: Naylon kumaşlar derinin hava ile temasını engellediğinden mantar oluşumuna sebep oluyor. Kanserojen içerikli kumaş boyaları ile boyanan kumaşlar ise deriye temas ettiğinde zehirli madde deriden içeri geçiyor ve metabolizmaya zarar veriyor.

İnce çoraplar: Özellikle kadınların giydiği dizaltı ince çoraplar, lastiğin olduğu bölgedeki damarları etkiliyor. Bu lastiklerin baskı yaptığı damarlardaki kan akışı da etkilendiğinden "sıkı lastikli çoraplar" varis oluşmasına neden oluyor.

Sivri burun ayakkabılar: Önü dar ayakkabılar, tırnaklara ve parmaklara baskı uygulayarak ayak yapısına zarar veriyor. Mantarlar, hasar görmüş tırnaklara daha çok yerleştiğinden, bu ayakkabılardan zarar gören tırnaklar enfeksiyonlara açık hale geliyor.

Yüksek topuklu ayakkabılar: Yüksek topuklu ayakkabılar, ayak başparmaklarında dış yana doğru büyüme ve kaymaya sebep olabiliyor. Dolayısıyla ayak yapısında bozulma gerçekleşiyor. Sağlıklı bir ayakkabının önü geniş ve topuğu 3 cm’yi geçmeyecek yükseklikte olması gerekiyor.

Babetler: Babetler ile ayaklarınız yere düz bastığından ayağa binen yük topuğa kayıyor. Bu yüzden babet kullanan kişilerde ayak tabanı ağrıları oluşuyor.

Ağır ve imitasyon küpeler: Farklı metal karışımlarından yapılan küpe barları kulakta egzamaya neden olabiliyor. Bu da derinin daha hassas hale gelmesine ve kulak deliğinin genişlemesine yol açıyor. Moda diye kullanılan büyük sallantılı küpeler, kulakta estetik sorunlara sebep olurken, küpelerin herhangi bir yere takılması kulak deliğinin yırtılması ile sonuçlanabiliyor.

Aşırı makyaj: Kozmetik ürünlerin en bilinen yan etkisi alerjik reaksiyonlar ve kızarıklıklar. Tabii bir de siyah nokta oluşumu. Deri tipine uygun olmayan ürünlerin sürekli kullanımı, gözenekleri tıkıyor ve yağ oluşumuna neden oluyor. Bu da yüzde akneye ya da siyah noktalara sebep oluyor. Saç spreylerinin ve pudraların devamlı kullanılması ve nefesle içe çekilmesi ise akciğer kanserine yol açabiliyor.
 
Özge Yalın/ Zaman