Bosna Hersek’in kuzeyindeki Zavidoviçi kentine bağlı Petkoviç köyünde yaşayan Yusupoviç ailesi, kurdukları eşek çiftliğinde süt ve peynir üretimi yapıyor.
Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yüksek lisans yapan Alen Yusupoviç, kurduğu çiftliği babası Bayro ve annesi Sakiba Yusupoviç ile birlikte işletiyor. Çiftliklerinde 11 eşek bulunan Yusupoviç ailesi, aralarında astım ve bronşit gibi hastalıkların da bulunduğu çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve vücut direncini arttırdığı iddia edilen eşek sütü ve eşek sütünden ürettikleri peyniri satarak geçimlerini sağlıyor.
”Süt veren eşekler çiftliği” projesiyle 2 bin 700 avro ödül kazandıktan sonra işe başladığını belirten Yusupoviç, ”Çiftlik açma fikri tesadüfen gelişti. İnternet üzerinde projemle ilgili bir şeyler arıyordum. Aslında tam olarak keçilerle ilgili bir şeyler bakıyordum. Daha sonra Hırvatistan’da eşeklerin olduğunu gördüm. Birinin böyle bir projeye başlaması için ne gibi ekonomik sebepleri olabileceğini araştırdım. Daha sonra, eşek sütünün üretimini görünce, adeta büyülendim” diye konuştu.
Projeden kazandığı para ile eşek satın alıp, ahır yapımına başladığını belirten Yusupoviç, ülkenin hiçbir yerinde, ticari anlamda eşek sütü üreticisi olmadığı için böyle bir işe giriştiğini belirtti.
Yusupoviç, ”Bildiğim kadarıyla, burası ülkedeki tek eşek çiftliği. Aslında bunun yaygın olmayışı sorun. Çünkü yaygın olmadığı için ülkede eşek sütü konusunda bir dünya standardı da bulunmuyor” diye konuştu.
İnek sütünden 60 kat daha fazla C vitamini bulunuyor
Alen Yusupoviç, eşek sütünün diğer sütlere oranla çok daha sağlıklı olduğunu ve inek sütüne kıyasla 60 kat daha fazla C vitamini barındırdığını öne sürerek, ayrıca söz konusu sütün bronşit, astım, akciğer hastalıkları, kuru öksürük ve alerjiye iyi geldiğini, insanlardaki direnci artırdığını iddia etti.
Eşeklerin, günlük az miktarda süt verdikleri için, elde edilen sütün ve sütten üretilen diğer gıdaların fiyatlarının da yüksek olduğuna belirten Yusupoviç, sütün litre fiyatının 50, eşek sütünden yapılan peynirin fiyatının ise yaklaşık 1000 avroya müşteri bulduğunu kaydetti.
Şimdilik ürettikleri sütün sadece yüzde 30’unu satabildiklerini söyleyen Alen Yusupoviç, bu oranı yüzde 80’lere çıkarttıkları takdirde, çiftliklerini de büyütebileceklerini ifade etti.
Bundan güzel iş yok
Anne Sakiba Yusupoviç ise oğlunun başlattığı bu işten geri adım atmayacaklarını ve gidebildikleri yere kadar gideceklerini söylerken, eşek çiftliği işletme hakkında ”Bundan güzel iş yok” dedi.
Sakiba Yusopoviç, bölgede çok fazla eşek bulunmadığının bu nedenle, işi öğrenene dek, eşeklerin bakımıyla çok fazla kitap okuduğunu kaydetti.
Bayro Yusupoviç, kendilerinin eşek çiftliği açmalarının ardından, bölgeyi ziyaret eden ailelerin çocuklarını eşeğe bindirmek için çiftliği ziyaret ettiklerini ve sembolik de olsa bundan da para kazanmaya başladıklarını belirterek, bu sayede köyün turizmine de katkıda bulunduklarını dile getirdi.
AA