Dünya modasının önemli oyuncuları arasına girmeyi hedefleyen Türk hazırgiyim sektörü, işin tasarım tarafında da gücünün artması için çalışmalarına hız verdi. Avrupa Birliği’nden 22 milyon euro destek alan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) bünyesindeki İstanbul Moda Akademisi (İMA), İtalyan moda ekolünü Türkiye’ye getirdi. Moda üzerine kurslar düzenleyen İMA, dünyanın en prestijli moda okullarından Domus Academy ile eğitimde ortak projeler hazırlamak amacıyla geçen hafta bir anlaşma imzaladı.
Prestijli sanat ve tasarım okulu Domus Academy’nin Dekanı Alberto Bonisoli’nin Türkiye’den beklentileri yüksek. “İstanbul’un önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın önemli moda merkezlerinden biri olacağını” iddia eden Bonisoli, “Bu yüzden buradayım” diyor. Bonisoli’ye göre Türk insanının potansiyeli çok yüksek ve bunu doğru yönlendirmek gerek.
Mücadeleci ruh
İtalyan yönetici, Türk hazır giyim sektörünün üç konuda öne çıktığını düşünüyor ve bunları şu şekilde sıralıyor: İhracat ağırlıklı güçlü ve üretici bir endüstri, İstanbul’un kozmopolit yapısından kaynaklanan ve dünyada başka hiçbir yerde olmayan ‘cool’ bir doku ve yaratıcılık.
Türkiye’de “zorluklara karşı gösterilen mücadeleci ruhu” da fazlasıyla önemsiyor Bonisoli. Bu özelliğimizi çok sevdiğini anlatan Bonisoli, “Türkiye çok önemli” diyor. Çok fazla seyahat ettiği için dünyanın diğer ülkeleriyle kıyaslama yapabilen İtalyan Dekan, kopyacı olmayan ve özgün bulduğu Türk modacıları sayesinde tasarımların gelişebileceğini, pek çok alanda liderlik özelliklerinin gelişebileceğini düşünüyor.
İMA içinse Domus Academy’nin İtalyan kökenli olması ve sektörden gelmesi büyük önem taşıyor. Bu niteliklere istinaden işbirliği anlaşmasına vardıklarını anlatan İTKİB Destek A.Ş. Genel Müdürü Reha Erekli, “Eğitim için yapılan işbirliğiyle, sektörün ihtiyaçlarının birebir örtüşmesi amaçlanıyor. Domus’u, sektörün gelişimine katkıda bulunan özgün bir moda akademisi olduğu için seçtik” diye konuşuyor. Bu anlaşmanın heyecan verici olduğunu belirten Erekli, atılan imzaların, sembolik olmanın çok ötesinde geçtiğini ve “sektöre heyecanla motivasyon getirdiğini” ifade ediyor.
Karşılıklı beklentilerle doğan Domus Academy ve İMA arasındaki anlaşma, pek çok kazanımı da beraberinde getiriyor. Öncelikle öğrenci ve eğitmen değişimiyle bilgi transferi söz konusu. Ardından ortaklaşa bilgi üretimi platformu oluşturulacak. Eğitim içeriğinin yüzde 80’ini projeler, yüzde 20’sini teorik dersler oluşturuyor. Projelerle yeni tasarımlar üretilirken, teorik eğitimle modanın son trendleri masaya yatırılıyor. Oluşturulan ortaklıkla ortaya çıkan eğitim modeli, üniversite mezuniyetinin ardından sektör deneyimi kazanmış ve tekrar uzmanlaşmak isteyen 27-28 yaşındaki modacıları hedefliyor.
İtalya Türkiye gibi
Türkiye’nin yanı sıra Singapur, ABD ve İngiltere’de işbirliği bulunan Domus’un Milano’daki merkezindeki öğrencilerin sadece yüzde 10’u İtalyan. Kore’den Brezilya’ya, toplam 44 ülkeden öğrenci geliyor merkeze. Bu uluslararası ortamda Türk öğrencileri çok önceden tanıyan ve yaratıcı olduklarını gözleme fırsatı bulan Bonisoli’nin, İMA ile tanışması bir tesadüf sonucu olmuş.
Türkiye’de AB fonlu mesleki ve teknik eğitimi geliştirme projesi çerçevesinde İTKİB Eğitim Koordinatörü Didem Çakar ile tanışan Bonisoli, İMA’ya geçen Çakar’ı izlemiş. Hatta Bonisoli, bu konuyu açıklamak için “İtalya’da da, Türkiye’deki gibi bağlantılar önem taşıyor” diye konuşuyor. Bununla beraber Türk tekstil ve hazır giyim sektörünü geliştirmek amacını taşıyan İMA’ya, anlaşmadan önce de Domus’tan uzmanlar geliyor ve konferans veriyormuş.
Eğitim hayatına 2008 başında başlayan İMA, bugüne kadar 400’e yakın kursiyere hizmet vermiş. Nişantaşı’nın kalbindeki bu moda merkezi, tasarımlarını geliştirmek ve kaliteli ürünlerle dünyaya açılmak isteyen tüm modacılara kısa, orta ve akademik olmak üzere üç farklı kurs imkanı sunuyor. Bu sayede üç liraya satılan tişörtlerle ‘ölüm fermanı’nı imzalanan tekstil sektörünün, kıvrak dokunuşlarla kalitesinin artırılması, tasarımlarla canlandırılması ve dünya moda kulvarına atlaması bekleniyor.
İMA bir yaşında!
İstanbul Moda Akademisi (İMA) Avrupa Birliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından yürütülen ve finanse edilen Moda ve Tekstil İş Kümesi’nin bir parçası olarak kuruldu. İMA, eğitim hayatına London College of Fashion ile işbirliği yaparak 2008 başında başladı. Uluslararası ve yerel eğitim kadrosuyla moda tasarımı, moda ürün geliştirme ve teknolojisi, moda fotoğrafçılığı ve medya, moda yönetimi ve pazarlama alanındaki kurslar düzenleniyor. Geniş bir yelpazede nitelikli kadro yetiştirecek olan İMA, Nişantaşı’nda son teknoloji ile yenilenen Sadrazam Sait Paşa Konağı’nda hizmet veriyor. Bilgi için: www.istanbulmodaakademisi.com