Yeni Evlilere ‘Yuva’ Kurma Formülü

Moda
Şengül Günaydın Tanırcan’ın haberi  Evlilik yolu zor, uzun ve çetrefilli. Bütün fasılları geçtiniz, sıra ev kurmaya geldi. O da bir nebze uzmanlık istiyor. Eşyaların hiçbiri evinizde, vitri...
EMOJİLE

Şengül Günaydın Tanırcan’ın haberi 

Evlilik yolu zor, uzun ve çetrefilli. Bütün fasılları geçtiniz, sıra ev kurmaya geldi. O da bir nebze uzmanlık istiyor. Eşyaların hiçbiri evinizde, vitrinde durduğu gibi durmuyor. İşte, ev’i yuvaya dönüştürmenin incelikleri…

Ey dilber-i rana! Ey tesadüf-ü müstesna! O mahrem suratınızı görünce lahza-ı kalpten sarsıldım. Niyetim âcizane-i taciz değildir. Bilakis efkar-i umumiyede ufak bir aile bacası tüttürmektir. Sözlerim sizi temin ve tatmin edecekse şayet, dest-i izdivacınıza talibim. En zorunu atlattınız. Aileler tanıştı; söz, nişan, çeyiz, bohça ve hediye fasılları da tamam. Düğün tarihi de belliyse sıra ev kurma hazırlıklarında. Zaman kısıtlı, iş çok. En önemlisi evdeki hesabı çarşıya uydurmak.

Önce sağlam ve hafif bir not defteri, metre-mezura ve her türlü teferruatı koyacağınız bir dosya lazım. Her şeyi ölçeceksiniz artık. Bir de gördüğünüz bir kataloğu, beğendiğiniz bir sandalyecinin adresini, hoşunuza giden bir perdenin renk örneğini dosyada taşıyacaksınız. Bu düzen nizam işinizi o kadar kolaylaştıracak ki!

Semti seçtiniz, evi buldunuz ve tuttunuz diyelim, şimdi sıra evi yuvaya çevirmekte. Başlıyoruz: Tadilat ve boya badanaya girmeden çantanızdan defter, kalem ve metrenizi çıkarıp her bir sayfaya odaların şeklini çizip balkon, pencere ve kolonların yerini belirtip duvarlarla birlikte ölçülerini yazın. Bu en ama en önemlisi. Şimdi mobilya, aksesuar ve perdelere bakalım.

Önce evinizin tarzını belirleyin: Evinize kişilik kazandıracak, alışkanlıklarınıza ve uyacak bir tarz belirlemek için biraz düşünün. Avangart, etnik, minimal, Osmanlı, Akdeniz… Hangisi size uygun? Uğraşınız bu ilk tema etrafında şekillenecek. İlham için www.apartmenttherapy.com sitesini inceleyebilirsiniz. Ne yazık ki bunun muadili Türkçe bir site -henüz- yok.

Duvar ve zemin uyumu önemli: Odayı olduğundan büyük göstermek için açık renkler öncelikli. Duvar, zemin, perde ve eşyalarınızın rengini belirlerken zıt renklerin uyumunu, açık-koyu dengesini ve ahengini göz ardı etmeyin. Bir duvarda değişik bir duvar kâğıdı veya taş kaplama gibi bir malzeme kullanırsanız hoşa gidecek bir farklılık oluşturursunuz. Boya konusunda markaların renklere verdiği isimlerin cazibesine kapılıp yanılabilirsiniz, aman dikkat! Eviniz küçükse zeminler de açık renk olmalı. Eğer döşeme koyuysa halılarınızı açık renkli ve sade modelli seçin.

Küçük evlere rustik perdeler: Perdeleri geri planda tutmak, onları tamamlayıcı olarak kullanmak lazım. Bu durumda geniş evlerde uzun perdeler, küçük evlerde ise rustik veya stor perdeler kullanabilirsiniz. İstanbul’da her keseye ve zevke uygun perdeyi Manifaturacılar Çarşısı’nda (İMÇ) ya da Zeytinburnu Perdeciler Sitesi’nde bulabilirsiniz. İstediğiniz kumaşı ve rengi seçtikten sonra önceden not ettiğiniz ölçüleri perdeciye verdiğinizde onun da bu işe ne kadar sevindiğini göreceksiniz.

Mobilyacıları mutlaka gezin: Mobilyalarınız için mutlaka mobilyacıları gezerseniz hem her keseye uygun hem de çok çeşitli modeller bulabilirsiniz. Artık her şehirde mobilya siteleri de var. Onlara mutlaka uğrayın. Hatta buradaki mağazaların çoğu aynı zamanda üretici olduğundan istediğiniz bir modeli sıfırdan yapabilir ya da mevcut modellerini ihtiyaçlarınıza uygun ölçü ve özelliklerde yeniden düzenleyebilir. Artık ne istediğinizi biliyorsunuz, dosyanız beğendiğiniz modellerle dolu, not defterinizde her odanın şekli ve ölçüsü var. İşiniz kolay! Satıcılarınki de… Bu karşılıklı kolaylık, pazarlık yaparken bile lehinize olacak. Sizi bilinçli tüketici kontenjanından sevdiler bir kere.

Yatak odanız küçükse: Odanız genişse işiniz kolay. Ama küçükse dikkat edeceğiniz birkaç nokta var. Örneğin sürgülü dolap kapakları dar alanlar için çok uygundur; açılıp kapanırken yer işgal etmezler, kapaklı dolaplara göre daha derin oldukları için çok eşya alırlar. Ayrı bir tuvalet masası yerine şifoniyerin üstüne ayna asarak yerden tasarruf edebilirsiniz.

Gümüşlük ve vitrine gerek yok: Salon sizin elbiseniz, vitrininiz… Ama aynı zamanda dinlenme yeriniz. Hem şık hem rahat olmalı. Kanepe ve koltuklarınızı ayaklı seçerseniz temizlemesi kolay olur. Gümüşlük ve vitrinlere ihtiyacınız yok. Yemek takımını koyacağınız küçük bir büfe işinizi görür. Kanepelerinize kumaş seçerken sadece biri için desenli tercih edin. Örneğin kanepeniz düz renkse ikili berjer takımınız desenli olabilir. Aynı formül ahşaplar için de geçerli. Bütün mobilyalarınız meşe ise sadece bir tanesi venge olabilir.

Yeşil bir öneri: Eğer eşyaların rengini geri planda tutarsanız ortamı hareketlendirmek için aksesuarlardan faydalanın. Kanepeye sereceğiniz hoş bir şal ve birkaç antik örtü odanın havasını değiştirecek. Aynı şey yastıklar için de geçerli. Bir de yeşil öneri: En az bir tane canlı ve uzun boylu bir bitkiniz olsun.

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/