Yaklaşık 980 işletme ile Türkiye’nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden olan Konya’da 20’nin üzerinde ulusal ayakkabı markası için üretim yapılıyor.
Yılda 20 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip Konya Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi, devletin yerli üreticiyi desteklemek için aldığı tedbirler sayesinde bir taraftan üretim miktarını artırırken, eğitim ve Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemle de her açıdan iddialı olduğunu ortaya koyuyor.
Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 20 bin civarında ayakkabı üreticisi olduğunu, yılda yaklaşık 250 milyon çift ayakkabı imal edildiğini söyledi.
İhracat artıyor, ithalat azalıyor
Alınan tedbirlerle yerli üretimde ve ihracatta son yıllarda ciddi artış yaşanırken, ayakkabı ithalatında önemli miktarda azalma olduğunu anlatan Deresoy, şunları kaydetti:
‘Son 10 yılda ayakkabı ithalatı 90 milyonlardan, 50 milyon çifte düştü. Alınan önlemlerin boşluklarından yararlanan ithalatçıların, ‘özel nitelikli ayakkabı’ adı altında getirdiği 35 milyon çift spor ayakkabısı da olmasa, ithalat çok daha azalacaktı. Türkiye iç pazarı yılda toplam 170 milyon çift civarında ayakkabı tüketiyor. 5 yıl önce yıllık kişi başına 1,8 olan ayakkabı tüketimimiz, 2012 yılında 2,5 çifte yükseldi. Bu durum, hem ayakkabı fiyatlarının ucuzladığını hem de toplumumuzun satın alma gücünün arttığını gösteriyor. Eskiden yağışın durumuna göre ayakkabı satışı artardı. Ciddi yağış yoksa, yazlık ayakkabıyla kışı geçirebiliyorduk. Bu durum değişti. Şimdi ayakkabıyı ihtiyaçtan değil aksesuar olarak kullanan kişi sayısı arttı. Tahmin ediyorum bugün, kıyafetine, ortamına göre aksesuar olarak kullananların sayısı yüzde 50’lerde. İmalatçı cephesi de artık, hava durumuna göre üretimini ayarlayabilme telaşından kurtuldu.’
Deresoy, satışın daha çok ayakkabı marketlere kaydığını belirterek, ‘Bunun nedeni de barkodlu, markalı ayakkabı satışının tüketiciye daha fazla güven vermesi’ dedi.
Konya’nın, 20’den fazla ulusal ayakkabı markası için üretim yapmasının ‘önemli bir başarı’ olduğunu vurgulayan Deresoy, ‘Bu, Konya sanayisinin kalitesine duyulan güveni gösteriyor. Nihai olarak arzu edilen, Konya’nın kendi markasını çıkartması… Bununla ilgili firmaların ya da diğer meslek örgütlerinin faaliyetleri dışında derneğimizin de çalışmaları devam ediyor’ diye konuştu.
AA