Giydiğiniz kıyafetlerde ne yazıyor farkında mısınız?.

Moda
Son yıllarda İngilizce- Fransızca kısa cümle veya kelimelerle süslü tişörtler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Başkalarının sizin üzerinize giydirdiği ve taşımanızı istediği mesajların birer ‘gön...
EMOJİLE

Son yıllarda İngilizce- Fransızca kısa cümle veya kelimelerle süslü tişörtler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Başkalarının sizin üzerinize giydirdiği ve taşımanızı istediği mesajların birer ‘gönüllü aracısı’ olmayın. Yani birisi ‘Nouvelle Rebelle’ (Yeni İsyankar) anlamında bir tişört taşıyorsa ve bunun farkında değilse ya asiliği kabul ediyordur ya da ne taşıdığının farkında olmadan kendini asi olarak ilan ediyordur.

Ahaber’in haberine göre, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Arastırma Merkezi Klinik Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Gamze Birol “Kendini ifade etme biçimleri arasına giren ‘kisisellestirme’ davranıs biçimi zaman zaman bilinçsizce üzerinde anlamsız, hakaret ve müstehcenlik içeren yazıların yer aldıgı tisörtlerin kullanımını tetiklemektedir. Batı ülkelerinde kendini ‘özgürce’ ifade edebilmek, yasam tarzını ve düsüncelerini açık ve direkt bir sekilde yansıtmak, toplumda farklı bir sekilde var olmak, kisisel özelliklerini dısa vurmak gibi amaçlarda kullanılan tisörtlerin, toplumumuz tarafından kullanılmaya baslanıldıgında çeliskili bir görünüm ve anlamsızlık yansıttıgına çogumuz sahit olmusuzdur” degerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar, üzerinde yabancı dilde yazıların yer aldığı bazı tişörtlerdeki mesajların, toplumsal yozlaşma ve kimlik sorununa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, anlamını bilmeksizin toplumsal değerlere uygun olmayan ifadelerin yazılı olduğu” tişörtleri giymenin çeşitli sakıncaları beraberinde getirdiğini vurguluyor. Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Doç. Dr. Ali Büyükaslan, yaptığı açıklamada, son yıllarda oldukça yaygınlaşan ve biraz da toplumsal olarak bu yaygınlaşmaya paralel bir şekilde kimi ortamlarda kısmen beğeni de gören yazılı ve görsel süslemelerle tasarlanmış tişörtlerin sıkça kullanıldığına dikkati çekti. Bu yaygınlaşmayla aynı hız ve hassasiyette yaygınlaşan bir bilinçlenme oluşmadığından, yazılı ve görsel olarak tasarlanmış her türlü tişörtün giyilmeye başlandığını ifade eden Büyükaslan, zaman içerisinde bu tişörtlerin aslında her birinin, toplumsal mesaj barındıran birer gerçeklik olduğunun görüldüğünü belirtti.

ÜZERINDE ASIL DURULMASI GEREKEN ŞEYİN, ÜZERINDE TAŞIDIĞI TİŞÖRTTE NE YAZDIĞINI BİLMEDEN TAŞIYAN KİŞİLER
Ne yazık ki çoğu İngilizce olmak üzere birçok yabancı dilde hazırlanmış pek azı Türkçe olarak tasarlanmış bu tişörtlerin hangi mesajı ilettiği hususunda, taşıyan kişinin eğer bir kaygısı yoksa bilmeden, varsa bilerek o mesajın taşıyıcısı olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalındığını aktaran Büyükaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada belki biraz da sorun olarak şu söylenebilir; Toplumsal anlamda verilmek istenen mesaj, genel itibarıyla toplumun kültürel kimliğine yabancı, onu yok sayıcı ya da indirgeyici bir tavırla taşınıyorsa burada artık tişörtlerin üzerinden haberleşen, mesajlaşan bireyler haline gelme durumu da olabilecektir. Nitekim sosyal medya ve bireyin bu anlamda son yıllarda çok hızlı değişimi bize bunu açıkça hissettirmektedir. Yani çok yakın bir gelecekte böyle giderse insanların konuşma edinimlerinin zayıflayıp tişörtlerle birbirlerine mesaj verecek hale geleceklerini görmek de mümkün olabilir. Üzerinde taşıdığı tişörtte ne yazdığını bilen kişinin bunu bilinçli olarak taşıması, oradaki yazı ister olumlu, ister olumsuz olsun, o kişinin doğrudan bireysel bir mesajı, toplumla paylaşması olarak görülmelidir.”

Üzerinde asıl durulması gereken şeyin, üzerinde taşıdığı tişörtte ne yazdığını bilmeden taşıyan kişiler olduğunu vurgulayan Büyükaslan, “Düşünsenize taşıdınız tişörtte sizin ‘çılgın bir serseri’ olduğunuz yazılı ama siz bunun farkında değilsiniz” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇELİŞKİLİ BİR GÖRÜNÜM VE ANLAMSIZLIK”

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Gamze Birol da son yıllarda pek çok işlevleri arasında kendini ifade etme, sanatsal gösteri, bilinçsiz iletişim veya tüketici kültürüne uyma olarak kullanılan tişörtlerin çoğaldığını, bunları okul, çarsı pazar, iş yerlerinde görmemenin adeta imkansız hale geldiğini belirtti. İngilizce – Fransızca kısa cümle veya kelimelerle süslü tisörtlerin yoğun bir şekilde kullanıldığının toplumun farklı düzeylerinde gözlemlendiğini aktaran Birol, sözlerini söyle sürdürdü: “Kendini ifade etme biçimleri arasına giren ‘kişiselleştirme’ davranış biçimi zaman zaman bilinçsizce üzerinde anlamsız, hakaret ve müstehcenlik içeren yazıların yer aldığı tisörtlerin kullanımını tetiklemektedir. Batı ülkelerinde kendini ‘özgürce’ ifade edebilmek, yasam tarzını ve düşüncelerini açık ve direkt bir şekilde yansıtmak, toplumda farklı bir şekilde var olmak, kişisel özelliklerini dışa vurmak gibi amaçlarda kullanılan tişörtlerin, toplumumuz tarafından kullanılmaya başlanıldığında çelişkili bir görünüm ve anlamsızlık yansıttığına çoğumuz şahit olmuşuzdur.”

.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/