Karayip Denizi’nin 5 bin metre derinliğindeki dünyanın en derin sıcak su kaynaklarında yaşayabilen yeni canlılar bulundu. Bu bölgenin küçük sakinleri 485 derece sıcaklığa dayanabiliyor.
İngiltere, ABD, İrlanda, Japonya ve Norveç’teki çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının ortak araştırmasına göre, Cayman Adaları’nın güneyindeki 4 bin 960 metre derinlikte bulunan hidrotermal bacalar, yaşama en elverişsiz ortamlardan biri olarak görülmesine rağmen deniz canlıları barındırıyor.
13 kilometre boyunca uzanan bacaların olduğu bölgeye ileri teknoloji ürünü kamera indiren araştırma ekibi, 485 derece sıcaklık ve yüksek basınçta yaşayabilen yeni bir karides türü keşfetti. Yaklaşık 4 santimetre uzunluğundaki canlıların gözleri bulunmuyor. Ancak arka kısımlarında ışığa duyarlılık gösteren bir organ tespit edildi. Canlılar, bacalardan püsküren mineral zengini akıntılarla besleniyor.
Deniz tabanından yükselen ve sülfürden oluşan bacaların her metrekaresi 2 binden fazla karidese ev sahipliği yapıyor. Bu karides türü, sıcak su bacalarının bulunduğu bölgeden 20 kilometre uzaklıktaki bir su altı dağında da görüldü. Bilim insanları, keşfedilen canlıların, Atlas Okyanusu tabanında yaklaşık 4 bin kilometrelik bir alan boyunca yayılmış hidrotermal bacalarda yaşayan diğer karideslerin akrabaları olduğunu düşünüyor.
Araştırma sonuçları, bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlandı.
Zaman