“Volitan” isimli çevreci tekne tasarımlarıyla “Uluslararası Tasarım Ödülleri” yarışmasında Türkiye’ye büyük ödül kazandıran ODTÜ ekibi, “Çevre Oscarları” olarak kabul edilen “Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2011” (Green Dot Award) yarışmasında bu yıl beş ödül birden kazandı.
ABD’de düzenlenen ve en prestijli uluslararası çevre yarışmalarından biri olarak kabul edilen “Green Dot 2011” ödülleri geçtiğimiz günlerde açıklandı.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki “Designnobis” ekibi, 50 ülkeden 5 binin üzerinde projenin katıldığı yarışmanın ulaşım araçları kategorisinde, marina bağımlılığı olmayan “Foscat32” isimli katamaran tasarımlarıyla hem en iyi ikinci tasarım ödülüne hem de mansiyona layık görüldü.
Türk ekibin tasarladığı kendine yeterli ev sistemi ve alüminyum tenekelerin geri kazanımına yönelik projeler de çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
Gürsu, yaptığı açıklamada, ABD’DE 2008 yılından beri düzenlenen Green Dot Awards yarışmasının, ulaşım, mimarlık, ürün ve hizmet alanlarında yılın en sıra dışı çevreci proje ve çalışmalarını ortaya çıkarmak ve ödüllendirmek amacıyla her yıl Los Angeles’da gerçekleştirildiğini anlattı.
Green Dot’un, geleceğe yönelik çevre bilincini yükseltmeyi kendine hedef edinen en önemli yarışmalardan birisi olarak kabul edildiğini belirten Gürsu, “Bu yıl açılan 6 ana başlığın sadece 4 tanesinde ödül dağıtılırken, verilen ödüllerin sınırlı sayıda oluşu göz önüne alındığında kazanılan başarının önemi ortaya çıkmakta. Bu yıl düzenlenecek ödül töreni, geçen 3 yıl içinde tüm ödül kazananların onurlandırılacağı büyük bir çevre aktivitesi olarak da planlanıyor” dedi.
Yarışmanın dördüncü yılında da 5 ödül kazanarak, toplamda 11 Green Dot ödülü almayı başardıklarına dikkati çeken Gürsu, bu son ödülle her yıl ve en çok Green Dot kazanmayı başaran takım unvanına da sahip olduklarını vurguladı.
Katlanabilir tekne gümüş madalya ile ödüllendirildi
Geçen yıl Avrupa Birliği Platin Tasarım ödülünü alan “Foscat32” isimli teknenin, bu sene de Amerika’da Green Dot 2011 yarışmasında ulaşım araçları arasında ikinci iyi ulaşım aracı seçilerek gümüş ödüle layık görüldüğünü bildiren Gürsu, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Katlanabilir güneş panellerinden oluşan ve temiz enerjiyle çalışan katamaran, aynı zamanda katlanarak kıyıya çekilmesiyle teknelerin marina bağımlılığını ortadan kaldırıyor. Arkasında iki salyangoz kaçış motoru bulunan tekne, güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışıyor ve yakıt gerektirmiyor. Kıyıda bir insan gücünün kullanımıyla karaya çıkıp otoparka gidebilecek bir tekne bu. Özellikle bu tasarım, tropikal denizler için yapıldı. Orada deniz bir anda patlar ve hızla kaçmak gerekir. Foscat32 çok hızlı bir şekilde hareket edebilmeyi sağlıyor. Pek çok kişi bu tasarım için ‘Yıllardır denizlerdeyim ve ben hayatımda böyle bir tasarım görmedim’ şeklinde sözler sarf etti. Biz bu projeyi henüz uygulamamıza rağmen ABD’deki jüri tarafından büyük beğeni topladı.”
Villa Sera Tasarımı
Gürsu, Green Dot’ta mimari tasarım alanında mansiyon ödül alan Villa Sera projesinin ise tükettiği enerjiyi üreterek kendi kendine yetebilir bir ekolojik yapı olduğunu söyledi.
Çelik konstrüksiyondan yapılan Villa Sera’nın, çatısında yer alan güneş panelleriyle gerekli elektrik enerjisini, su arıtma havuzuyla su ihtiyacını karşılayabildiğini anlatan Gürsu, “Yağmur suyu da toplayan bu tasarım, çevreci ve sürdürülebilir bir sistem. Yenilikçi ısı döngüsü ve sera sistemiyle enerjiyi en etkili biçimde kullanarak,doğaya saygılı bir konut çözümü sunuyor. Yani bu ev suyunu arıtıyor, elektriğini üretiyor, kendini ısıtıyor, belediyeyle hiçbir bağlantısı bulunmuyor” diye konuştu.
Gürsu, kullanılmış alüminyum tenekeleri hayata döndürmeyi amaçlayan Cans’n Caps projesinin de iki dalda birden ödül alarak yarışmada en çok öne çıkan projelerden biri olduğunu ifade etti. Ambalaj atıklarını günlük yaşamda kullanılabilecek işlevsel ve eğlenceli objelere çeviren tasarımda, kutu içecek ambalajı, yanında verilecek basit kapaklarla çeşitli ürünlere dönüşüyor.
60 ayda 50 ödül aldılar
Gürsu, “Kurulduğu tarihten itibaren 5 sene içerisinde aldığı ödül sayısını 50’ye çıkaran sürdürülebilir inovasyon ve tasarım merkezi Designnobis, çevreci ve vizyoner projeleriyle dikkat ve beğeni toplamaya devam ediyor” dedi.
Designnobis ekibinin, aldığı 11 “çevre oskarı” arasında çevreci tekne Volitan, susuz orman yangını söndürme aracı FireKnight da bulunuyor.
AA