Çin’in kuzeyinde, kül tabakasının altında korunmuş 300 milyon yıllık orman bulundu. Araştırmacılar, Wuda bölgesinde bulunan bin metre karelik ormanda ağaçlar ile bitkilerin dağılımını belirlediklerini açıkladı.
”Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanan keşif, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
Bir metre külün altında kalan geniş bir alanda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan ormanda bazı bitkilerin bozulmadan kaldığını belirleyen araştırmacılar, birkaç gün süren kül yağmurunun bazı ağaçları devirdiğini, diğerlerine ise zarar vermeden koruduğunu tahmin ediyor.
Araştırmayı yöneten ABD’nin Pennsylvania Üniversitesinden Hermann Pfefferkorn, bazı ağaçların yapraklarının bile bozulmadan kaldığını söyledi. Ormandaki ağaçları altı gruba ayıran araştırmacılar, bunlar arasında ağaçsı eğrelti otları ile artık türü tükenmiş 25 metrelik Sigillaria, Cordaites ve Noeggerathiales ağaçları bulunduğunu kaydetti. Araştırmacılar, kül tabakası kaplamadan önce ormanın nasıl göründüğünü belirlemek için bir ressam ile de işbirliği yaptı.
POMPEİİ’NİN BENZERİ
Pfefferkorn, ormanın M.S. 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu yok olan antik Roma kenti Pompeii’ye benzediğini belirtti. Pompeii’de kül ve lav karışımı insanların ve eşyalarının üzerini bir örtü gibi kaplamış ve oksijenle ilişkilerini keserek kalıntıların günümüze kadar bozulmadan gelmesine yol açmıştı.
AA