Okyanuslar Alarm Veriyor

Çevre
Dünyanın çok yüksek miktarda karbon salınımı yüzünden aşırı ısındığı 56 milyon yıl önce bile, asitlenme hızının bugünkü kadar yüksek olmadığı belirtildi. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre...
EMOJİLE

Dünyanın çok yüksek miktarda karbon salınımı yüzünden aşırı ısındığı 56 milyon yıl önce bile, asitlenme hızının bugünkü kadar yüksek olmadığı belirtildi.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, asit oranı giderek artan okyanus suları, deniz canlıları ve bitkiler için yaşam alanı sunan mercan kayalıklarının yok olmasına neden oluyor. Asitli sular, istridye ve midyelerin koruyucu kabuklar edinmesini zorlaştırırken, balıkların beslendiği küçük organizmaları zehirliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Başkanı Jane Lubchenco, okyanuslardaki asitlenmenin en büyük endişeleri olduğunu ifade etti.

Fosil yakıtların yakılması gibi insan kaynaklı eylemler, atmosfere salınan karbonu artırıyor ve okyanuslardaki asit oranı artıyor. Bu durum, sanayi devriminin başlangıcından bu yana atmosferik karbon oranını milyonda 280’den, milyonda 392 parçaya çıkardı.

ABD’li, İngiliz, Hollandalı, Alman ve İspanyol bilim insanlarının oluşturduğu  araştırma ekibi, atmosferde sıkışan ve küresel ısınmayı tetikleyen karbonun neden olduğu iklimsel bozuklukları tespit etmek için dünyanın 300 milyon yıllık jeolojik geçmişini inceledi.

Bilim insanları, iklim değişikliğiyle tetiklenen doğa olaylarının, 65 milyon yıl önce dinozorların yok olmasına neden olan meteor çarpması gibi, canlıların nüfusunda kitlesel ölümlere neden olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, mevcut durumun, 252, 201 ve 56 milyon yıl önce yaşanan doğa olaylarının sinyalini verdiğini belirtti.

Dünya 56 milyon yıl önce, volkanik olaylar nedeniyle aşırı ısınmış ve bu durum beş bin yıl boyunca devam etmişti.

FOSİLLER ÇAMURA DÖNÜŞTÜ

Bilim insanları, Antarktika’nın açıklarında, Güney Buz Denizi’nde yaptıkları araştırmada, 56 milyon yıl öncesiyle benzer sonuçların yaşanabileceğine dair bulgular elde etti. Okyanusun tabanı altında gömülü olan çamuru inceleyen bilim insanları, çok yüksek asit seviyesinden dolayı beş bin yıllık plankton fosillerinin çamura dönüştüğünü fark etti. 

Sonuç olarak, son beş bin yıl içinde atmosferdeki karbon oranının iki katına çıktığı ve okyanuslardaki asit oranının 0.4 pH yükseldiği anlaşıldı. Columbia Üniversitesi’nden Baerbel Hoenisch, dinozorların yok olmasından dokuz milyon yıl sonrasına denk gelen 56 milyon yıl önce, mercan kayalıklarında yaşayan birçok canlının ve okyanus tabanındaki tek hücreli organizmanın öldüğünü, bu nedenle besin zincirinin üst basamaklarındaki canlılarında da yok olduğunu ifade etti.

Araştırma ekibi, 20’inci yüzyılda okyanuslardaki asit oranının 0.1 pH arttığını, 2100 yılında ise bu artışın 0.2 veya 0.3 olacağını tespit etti. Birleşmiş Milletler (BM), 21’inci yüzyılda küresel sıcaklığın 2 santigrat dereceye kadar artabileceğini belirtmişti.

Hoenisch, 56 milyon yıl öncesiyle karşılaştırıldığında, endişe verici bir ekolojik değişim yaşandığını belirtti. Hoenisch, 56 milyon yıl önceki doğa olaylarının volkanik faaliyetlerden olduğunu ifade ederken, buna rağmen okyanuslardaki asitlenme oranının günümüzde çok daha hızlı arttığına dikkat çekti.

Ntvmsnbc

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/